Az EU továbbra is társulásra törekszik Ukrajnával

"Az EU és Ukrajna megerősítik elkötelezettségüket a megállapodás aláírására (...) annak a határozott cselekvésnek és kézzel fogható előrehaladásnak az alapján, amelyeket a 2013-as EU-Ukrajna-csúcstalálkozón megjelölt három területen Ukrajna elért" – olvasható a Vilniusban tartott keleti partnerségi csúcstalálkozó zárónyilatkozatában.

Az EU tagállamainak vezetői azt követően fogadták el a pénteken a 14 oldalas dokumentumot, hogy Ukrajnát ugyanis nem sikerült meggyőzni, hogy változtassa meg döntését az EU-integráció leállításáról. A vilniusi csúcson Grúziával, Moldovával és Azerbajdzsánnal viszont aláírták a megállapodást az uniós vezetők.

A kijevi vezetés a múlt héten, főként orosz nyomásra függesztette fel a szabad kereskedelmi megállapodást is biztosító szerződés előkészítését. Viktor Janukovics gazdasági okokkal indokolta a lépést. Egy interjúban azt közölte, országának legalább évente 20 milliárd euróra van szüksége ahhoz, hogy gazdaságát az európai szintre emelje. Brüsszel ezzel szemben csak 610 millió eurós kölcsönt ajánlott, ha Kijev folytatja a három évvel ezelőtt vállalt készenléti hitelszerződés feltételeinek teljesítését.

„Örülök, hogy Grúzia és Moldova pozitívan válaszolt az Európai Unió meghívására, hogy elmélyítsük politikai és gazdasági kapcsolatainkat. Nem kétlem, hogy ez mindegyik fél számára sok előnnyel jár majd” – mondta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?