A Sagrada Familián lógva tiltakoztak a Greenpeacesek

A Greenpeace tíz aktivistája felmászott Barcelonában a Sagrada Família homlokzatára, ahol társaik oroszországi fogvatartása ellen tiltakoztak – számolt be az index.hu a Huffington Postra hivatkozva. Nagyjából három órán át lógtak kibiztosítva ötven méter magasan a százméter magas bazilikán, amire az ablakokon keresztül másztak ki, írja a Huffington Post.

A zöld pólóba öltözött aktivisták plakátokat lógattak le a bebörtönzött társaik fényképeivel. A képek alatt a „Szabadság" felirat volt olvasható angolul, spanyolul és katalánul. Több aktivista a téren nézelődőknek osztogatott szórólapokat. „Azért választottuk a Sagrada Famíiliát, mert világszerte ismert. Az üzenetünket az egész világnak el akartuk juttatni" – mondta Luis Ferreirim, a Greenpeace szóvivője.

Az északi-tengeri ásványkincsek nagymértékű kitermelése ellen tiltakozó 28 aktivista még szeptember közepén láncolta magát a Gazprom egyik olajfúró tornyához. Az orosz hatóságok végül kommandósokat küldtek, és szokatlan keménységgel léptek fel velük szemben. Elfoglalták a holland zászló alatt hajózó Artic Sunrise nevű hajójukat, és letartóztattak 18 aktivistát. Végül másfél hete ejtették a kalózvádakat ellenük, ehelyett huliganizmussal vádolták őket. Egyébként a mostani akcióval egyidőben tesz látogatást Vilmos Sándor holland király és felesége Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkoztak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?