Sátorban lógott az Eiffel-toronyról egy Greenpeace-aktivista

Az Eiffel-toronyra felfüggesztett sátorban tüntetett egy Greenpeace-aktivista Oroszországban bebörtönzött társai elengedéséért

A párizsi Eiffel-torony második szintjére felfüggesztett sátorban követelte szombat délelőtt mintegy két órán át egy Greenpeace-aktivista a nemzetközi környezetvédelmi szervezet Oroszországban bebörtönzött tagjainak szabadon engedését.

A férfi egy molinót is kifeszített, amelyen a Free the Arctic 30 (Engedjék szabadon az Arctic 30 tagját) és Militants en prison, climat en danger (Aktivisták börtönben, éghajlat veszélyben) feliratok voltak olvashatók.

A Patrice keresztnevű aktivista társai segítségével valamivel reggel 9 óra után függesztette ki piros színű sátrát Párizs egyik leglátogatottabb turistalátványosságának második szintjén. Miközben elhelyezkedett a sátorban, az Eiffel-tornyot lezárták a látogatók elől. A tűzoltóknak két órával később sikerült lehozniuk a férfit, és a rendőrség öt társával együtt előállította. A segítőket a személyazonosságuk ellenőrzése után elengedték. Patrice ellen az esetben indul eljárás, ha az Eiffel-torony üzemeltetői feljelentést tesznek ellene - közölte a rendőrség.

A férfi és egyik társa még a nyitás előtt, egy létrán mászott fel a torony második emeletére.

"A francia kormánynak akartunk üzenni, hogy mindent tegyen meg a 28 aktivista és a két újságíró szabadon engedése érdekében - mondta Cyrille Cormier, a Greenpeace energiaügyi kampányainak a vezetője. - Jean-Marc Ayrault miniszterelnök a jövő héten látogat el Oroszországba. Követeljük, hogy ezt a kérdést vegyék fel a tárgyalások napirendjére."

A Greenpeace Arctic Sunrise nevű jégtörő hajóját szeptember 19-én állította meg egy orosz kommandó, amikor a környezetvédők a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen tiltakoztak. Néhányan ugyanis megpróbáltak felmászni a Gazprom cég olajfúró platformjára, de a határőrség ezt figyelmeztető lövésekkel megakadályozta. A hatóságok feltartóztatták az őket szállító jégtörőt, és Murmanszkba kísérték. A hajón tartózkodó harminc embert - 18 ország állampolgárait - kalózkodással vádolta meg egy murmanszki bíróság. Ha bűnösnek találják őket, hét év börtönt is kaphatnak. A vádlottak között van a hajó szakácsa, egy orvos és két újságíró is.

Kapcsolódók

Kimaradt?