November 27-én visszavonhatják Berlusconi szenátori mandátumát

November 27-én szavaz az olasz szenátus Silvio Berlusconi volt kormányfő, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke, egyben szenátor parlamenti mandátumának visszavonásáról - jelentették be kedden Rómában a parlamenti pártok tisztségviselői.

Október végén a felsőház mentelmi bizottsága úgy határozott, hogy a szenátus nem titkos, hanem nyílt szavazással fog dönteni az adócsalásért elítélt Berlusconi mandátumának esetleges visszavonásáról. A szavazás napját ekkor még nem tűzték ki. Gianfranco Fini, a PdL egykori szövetségese, akit Berlusconi 2010-ben kizárt a pártból, korábban a Corriere.it hírportálon úgy nyilatkozott, hogy húsz év óta először Berlusconi "nem fogja tudni megúszni".

A szenátusi szavazás újra válságba sodorhatja az Enrico Letta vezette kormánykoalíciót. Berlusconi - akinek pártja ugyan október 2-án még bizalmat szavazott a kormánynak - már többször is azzal fenyegetőzött, hogy a PdL kilép a koalícióból, ha visszavonják a szenátori mandátumát. Berlusconi már a Forza Italia (Hajrá Olaszország) mozgalom két héttel ezelőtti újjáindításakor is úgy fogalmazott, nem maradhat azokkal kormányon, akik kizárják a parlamentből.

A semmítőszék augusztus elsején adócsalásért egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Berlusconit. A felsőház mentelmi bizottsága október 4-én döntött arról, hogy szenátusi szavazásra bocsátja a politikus mandátumának visszavonását. Az adócsalási ítélet mellékbüntetéseként a milánói másodfokú bíróság október 19-én két évre eltiltotta Silvio Berlusconit a közügyektől, ez azonban még nem jogerős.

Kapcsolódók

Kimaradt?