Az olasz szenátus nyílt szavazással dönt Silvio Berlusconiról

Az olasz felsőház mentelmi bizottsága szerdán úgy határozott, hogy a szenátus nem titkos, hanem nyílt szavazással dönt Silvio Berlusconi volt kormányfő, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke mandátumának visszavonásáról.

A kedd óta tanácskozó mentelmi bizottságban a PdL és az Északi Liga tagjai titkos szavazást szorgalmaztak. A nyílt szavazást a balközép Demokrata Párt, a Baloldal, Környezet, Szabadság, az 5 Csillag Mozgalom, valamint a Mario Monti alapította Polgári Választás centrumpárt támogatta.Elemzők szerint a titkos szavazás Berlusconinak kedvezhetett volna. A nyílt vokssal azonban a szenátus Olaszország színe előtt dönt Berlusconi sorsáról. A volt négyszeres kormányfő parlamenti mandátumát visszavonó szenátusi szavazás időpontját egyelőre nem tűzték ki.

Berlusconi azonnali megbeszélést hívott össze pártja vezetőségével. A PdL elnöke lemondta az Angelino Alfano PdL-főtitkárral, belügyminiszterrel tervezett ebédet is. Munkatársai szerint Berlusconi kijelentette: "semmi közöm azokhoz, akik ezzel a kormánnyal összeállnak". Alfano és a PdL további négy minisztere - Berlusconi kormánybuktatási utasítása ellenére - október 2-án bizalmat szavazott az Enrico Letta vezette kormánynak. A PdL politikusok első nyilatkozatai szerint a mentelmi bizottság határozata után fennáll az újabb kormánybuktatás veszélye.

Berlusconi már a Forza Italia (Hajrá Olaszország) mozgalom pénteki újjáindításakor is úgy fogalmazott, nem maradhat azokkal kormányon, akik kizárják a parlamentből.

A mentelmi bizottság döntését "az olasz demokrácia sötét  fejezetének" nevezte Renato Schifani a PdL, szenátusi frakcióvezetője. Hozzátette,  a  nyílt szavazás nem marad következmény nélkül. Gianfranco Fini a PdL egykori szövetségese, akit Berlusconi 2010-ben kizárt a pártból,  a Corriere.it hírportálon úgy nyilatkozott, hogy húsz év óta először Berlusconi "nem fogja tudni megúszni".

A semmítőszék augusztus elsején adócsalásért egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Berlusconit. A felsőház mentelmi bizottsága október 4-én  döntött arról, hogy szenátusi szavazásra bocsátja a politikus mandátumának visszavonását. Az adócsalási ítélet mellékbüntetéseként a milánói másodfokú bíróság október 19-én két évre eltiltotta Silvio Berlusconit a közügyektől, ez azonban még nem jogerős.

Kimaradt?