Nincs magyar és román áldozata a spanyol vonattragédiának

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint nincs magyar vagy román áldozata a szerdai spanyolországi vonattragédiának, amelyben a legújabb adatok szerint 79-en vesztették életüket.

https://www.youtube.com/watch?v=o32nxuHshv4

„Az eddig rendelkezésünkre álló adatok alapján elmondhatok, hogy a spanyolországi vonatszerencsétlenségnek nincsenek román áldozatait” – jelentette be csütörtökön Titus Corlăţean külügyminiszter. Óvatosságból azért hozzátette: kijelentését a csütörtök reggelig kapott adatokra alapozza.

A magyar külügyminisztérium sem tud arról, hogy lenne magyar áldozata vagy sérültje a spanyolországi vonatbalesetnek, mondta a hvg.hu-nak a tárca szóvivője. Kaleta Gábor szerint a madridi magyar konzul kapcsolatban áll a hatóságokkal, rendszeresen érdeklődik az ottani külügyminsztérium különleges vonalán. Arról tájékoztatták, egyelőre a mentéssel foglalkoztak, csütörtök délután azonban megkezdik az áldozatok azonosítását.

A külügyet egy valaki kereste meg csütörtök délutánig, tájékoztatást kérve a balesetben érintettekről - mondta a szóvivő.

Santiago de Compostella bejáratánál szerda elste kisiklott a Madridból az Atlanti-óceán partjára tartó gyorsvonat mind a 13 kocsija. A tragédiának az eddigi adatok szerint legalább 79 halálos áldozata és 143 sérültje van.

A vonat egy éles kanyarban siklott ki, ráadásul lakott terület mentén, amelyek miatt ott 80 kilométer a megengedett sebesség óránként. Ehhez képest az El Mundo című lap értesülése szerint akár 220-szal is haladhatott a szerelvény, az El País pedig úgy tudja, hogy 180-nal száguldott. A pályaszakaszt 2011 decemberében adták át a forgalomnak. A vonaton 218 utas és a négyfős személyzet tartózkodott.

A spanyol EFE hírügynökség a vizsgálatot végzők köréből úgy értesült, hogy a tragédia után a mozdonyvezető elismerte, a megengedett 80 helyett óránként 190 kilométeres sebességre gyorsított. Erről rádióbeszélgetéseinek felvételei is tanúskodnak.

Az egyik legsúlyosabb európai vasúti szerencsétlenségből mindkét mozdonyvezető sértetlenül került ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?