Szörnyű vonatbaleset Spanyolországban: 77 halott

Kisiklott egy szuperexpressz szerda este a spanyolországi Galicia autonóm közösség fővárosa, Santiago de Compostela mellett. A balesetnek legalább 77 halálos áldozata és 143 sérültje van hivatalos közlés szerint, a mentés még nem fejeződött be.

A spanyol sajtó úgy tudja, hogy a szuperexpressz a megengedettnél jóval gyorsabban haladt abban a kanyarban, amelyben kisiklott. Lakott terület mentén 80 kilométer a megengedett sebesség óránként, ehhez képest az El Mundo című lap értesülése szerint akár 220-szal is haladhatott a szerelvény, az El País pedig úgy tudja, hogy 180-nal száguldott.

A pályaszakaszt 2011 decemberében adták át a forgalomnak. A Renfe állami vasúttársaság szóvivője azt mondta: az esetet balesetnek tekintik, és még tart okának megállapítása.

A vonat Madridból az Atlanti-óceán partján fekvő El Ferrolba tartott, 218 utas és a négyfős személyzet tartózkodott rajta. Az El País szerint a sérültek közül öten kómában vannak. A lap az utóbbi 40 év legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségének nevezte a tragédiát.

A katasztrófa helyszíne környékére nagyon sok mentőautó érkezett. Santiago de Compostela önkormányzata kijelölt a közelben egy épületet, amelyben segítő személyzet, pszichológusok fogadják az áldozatok hozzátartozóit, információval látják el őket - közölte Mario Pardo polgármester. A helyi lakosokat véradásra kérték.

Az első televíziós képeken látszott, hogy négy kocsi borult fel, egy összeroncsolódott, és füst száll fel a szerelvényből. "A vonat elkezdett dőlni az egyik kanyarban, majd többször átfordult, és a kocsik egymásra futottak" - mondta az egyik szemtanú a rádióban. Egy másik szemtanú szerint a második kocsi kigyulladt. Volt több olyan utas, aki robbanást hallott a vonat kisiklása előtt. Volt olyan közelben lakó, aki földrengéshez hasonlította, amit érzett a baleset pillanatában.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lK3SuGAO7bU

Madridi közlés szerint Mariano Rajoy kormányfő csütörtök reggel a tragédia helyszínére utazik. A miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Csütörtökön van a galiciaiak védőszentjének, Szent Jakabnak az ünnepe, ebből az alkalomból sokan utaztak haza szülőföldjükre. A tervezett ünnepségeket azonban a tartomány vezetői lemondták a baleset miatt.

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg