A roma gyerekek kiirtására buzdító fotó terjedt Facebookon

Feljelentéskiegészítést rendelt el a magyarországi Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy, a Facebookon két hete terjedő (a hétvége óta azonban már el nem érhető) fotó miatt – írta hétfőn a Népszabadság.

 A képen cigány gyerekek voltak láthatók, képaláírásként pedig a következő szöveg: „Fertőző cigány genetikai hulladékok. Kiirtásuk ajánlott és kötelező!” Közvetlenül a fotó mellett pedig egy másik felhívás: „Ne hagyjuk felnőni őket, ezekből lesznek a gyilkosok!”

A fotó, az ügyet feltáró C-Press Hírügynökség szerint június 14-én este jelent meg először a Facebookon, és viharos gyorsasággal terjedt. Másnap, a Furcsa háború címmel közölt írását illusztrálandó, a szerkesztőség közzétett még néhány más képet azok közül, amelyeket a gyermekek kiirtására buzdító montázzsal azonos oldalakon találtak.

Az egyik egy rajz, rajta egy nő a mellette álló férfi fülébe súg: „Nem gondolod, ha már 70 éve fizetjük a holokausztot, látnunk is kellene belőle valamit?” Egy másikon, egy fotón, a Facebookon két különböző profillal is jelentkező hölgy és barátnője náci karlendítéssel pózol (a fotó alapján valószínűsíthetően) a Dohány utcai zsinagóga előtt.

A C-Press cikke szerint a képeket feltöltő nő és elvbarátai célja nyilvánvaló: „Ha a romagyilkosságok sorozatával már nem tudták elérni, hogy a roma és nem roma lakosság között feloldhatatlan ellentét alakuljon ki, most a gyermekek, asszonyok fenyegetésével próbálkoznak... Ha pedig eléggé kiéleződik a helyzet, és már mindenki gyanakodva figyel minden idegen autót, ha már minden tekintet gyanús és minden egyenruhában ellenséget látnak az emberek, akár a postáséban vagy a vasutaséban is – akkor már elég lesz egy szikra is, hogy kitörjön az általuk annyira áhított káosz…”

A Népszabadság szerint a rendőrségnek van ugyan számítógépes bűnözéssel foglalkozó egysége, ők azonban csak nyomozás keretében járhatnak el az efféle ügyekben, legalábbis a rendőrség egy névtelenséget kérő illetékese szerint, nyomozásról viszont ebben az esetben még szó sincs. Feljelentéskiegészítés van csupán, ami azt jelenti, hogy a rendőrség adatokat gyűjt, hogy eldönthesse, adottak-e a nyomozás elrendelésének törvényi feltételei. Vagyis: még csak adatokat gyűjtenek az esetleges nyomozáshoz.

Kimaradt?