Németh: a határon túli képviselők erősítik az anyaországi felelősségtudatot

Németh Zsolt reményei szerint Magyarországon az anyaországi felelősségtudat tovább fog erősödni a jövő évi választások után, amikor a határon túli nemzeti közösségeknek már képviselői is lesznek a parlamentben.

A magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az államhatárokon kívül élő kisebbségi nemzeti közösségekkel való kapcsolattartásról Párizsban rendezett miniszteri szintű nemzetközi konferencia szünetében mondta ezt az MTI-nek.

Hélene Conway-Mouret, a külföldön élő francia állampolgárokért felelős miniszter meghívására harmincegy ország (Algéria, Banglades, Ciprus, Csehország, Elefántcsontpart, Fülöp-szigetek, Grúzia, Görögország, Guatemala, Guinea, Haiti, Honduras, Horvátország, India, Koszovó, Lengyelország, Magyarország, Mali, Marokkó, Mexikó, Nigéria, Olaszország, Oroszország, Örményország, Románia, Salvador, Szenegál, Törökország, Tunézia, Vietnam, Zöld-foki Köztársaság) kormányának tagjai cseréltek eszmét a külföldön élő nemzeti közösségekkel fenntartott kapcsolatok sikeres gyakorlatairól.

Németh Zsolt szerint az anyaországok egyre fokozottabb mértékben vállalnak felelősséget a külföldön élő nemzeti közösségekért. Ez Magyarország szempontjából az államtitkár szerint azért fontos, mert nemcsak hagyományos nemzeti közösségeink vannak a szomszédos országokban és távolabb, az 56-os emigráció körül, hanem léteznek új típusúak is: az Európai Unió területén mintegy félmillió magyar él és dolgozik. A párizsi konferencia ez utóbbi jelenséggel foglalkozott elsősorban.

Magyarország fontosnak tartja a nemzeti közösség megszerveződését, amely a Kárpát-medencében az autonómia biztosítását jelenti, a nagyvilágban pedig például a vasárnapi iskolák, az egyházközösségek körül szerveződő cserkészcsapatok vagy más egyesületi formák támogatását - hangsúlyozta az államtitkár. A konferencián ismertetett sikeres gyakorlatok közül a marokkói és a portugál példát emelte ki Németh Zsolt. Ezek az országok ugyanis több száz nyelvtanárt küldenek szét a diaszpórába, más országok pedig az egyházközösségek támogatását tartják fontosnak.

Az államtitkár ígéretesnek tartja, hogy a Nemzetközi Migrációs Szervezetnek a konferencián kifejtett álláspontja szerint a kettős állampolgárság intézménye is egyre elfogadottabb a világban.

Németh Zsolt kiemelte, hogy a kettős állampolgárság mellett a szavazójog megadásával a külföldön élő magyarok számára a politikai részvétel is megteremtődött, s ennek eredményeképpen a következő választások után, amikor a külföldi közösségeknek is lesznek képviselői a parlamentben, az államtitkár reményei szerint Magyarországon az anyaországi felelősségtudat tovább fog erősödni, amely szavai szerint ennek a kapcsolatrendszernek az alapját képezi.

A francia nemzetgyűlésben a tavalyi választások óta van képviselete a külföldön élő franciáknak. Hélene Conway-Mouret miniszter kétoldalú megbeszélésükön arról tájékoztatta Németh Zsoltot, hogy a francia kormány tovább kívánja fejleszteni a politika képviseletet. Ennek érdekében a parlament előtt van már egy javaslat, amely alapján a konzulátusok keretei között választott tanácsosok képviselnék a helyi közösségeket. "A politikai részvétel megteremtése Franciaországban nagyon előrehaladott és ígéretes. Ezen a nyomvonalon halad Magyarországon is" - tette hozzá az államtitkár.

Kapcsolódók

Kimaradt?