Várják a NATO csúcstalálkozójára Joe Bident

A szövetségnek többek között az afganisztáni szerepvállalás jövőjéről kell döntenie.

Találkozóra hívta Joe Biden, megválasztott amerikai elnököt Jens Stoltenberg, az Észak Atlanti Szövetség (NATO) főtitkára. „Meghívtam Joe Bident, hogy jövő év elején vegyen részt egy NATO csúcstalálkozón, melynek dátumát később fogjuk rögzíteni. Fontos témákat kell megbeszéljünk, döntést kell hoznunk arról, hogy a szövetség kivonuljon-e Afganisztánból, vagy fenntartsa a jelenlétét” – jelentette ki Stoltenberg egy sajtótájékoztató keretében.

Donald Trump, az USA leköszönő elnöke a közelmúltban határozott a NATO-misszió keretében Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok részleges kivonásáról. Az ázsiai országban jelenleg 4 500 amerikai katona tartózkodik, a létszámcsökkentést követően 2 500-an maradnak.

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy bár béketárgyalások folynak a tálibokkal, nem biztos, hogy ezek sikerrel zárulnak majd. A NATO vezetése nehéz döntések meghozatala előtt áll, mivel előfordulhat, hogy a nyugati csapatok, maradásuk esetén, a szélsőségesek fokozódó támadásainak lesznek kitéve, míg ha távoznak, Afganisztán a terroristák bázisává válhat.

A jövő tavaszi csúcstalálkozó fontos témái között említette Jens Stoltenberg a NATO alkalmazkodását az aktuális globális biztonsági közeghez, Kína előretörését katonai téren is, Oroszország katonai megerősödését és a szövetség tagállamai közti feszültségeket.

(Nyitókép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?