EU-s jogállamisági vita: kitart egymás mellett Budapest és Varsó

Nem megerősítené, hanem gyengítené a jogállamiságot az Európai Unióban az új többéves költségvetéshez kötődő feltételrendszer, a tervezett mechanizmust politikai eszközként használhatnák fel – szögezte le Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtöki budapesti tárgyalásuk után kiadott közös nyilatkozatukban, hangsúlyozva: sem Lengyelország, sem Magyarország nem fog olyan javaslatot jóváhagyni, amely elfogadhatatlan a másik fél számára.

A javasolt feltételrendszer nem felel meg az EU alapszerződéseinek, tág és homályos definíciókat tartalmaz a jogállamiságra vonatkozóan, egyértelmű kritériumok és eljárásjogi garanciák nélkül - olvasható a Miniszterelnöki Sajtóiroda által az MTI rendelkezésére bocsátott, angol nyelvű dokumentumban.

A két miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország és Lengyelország elkötelezett a közös európai alapértékek mellett, ezek védelmére azonban már van létező eljárás a közösségi jogban.

Mint írták, a költségvetési vitában a két ország kormánya olyan megoldást tart kívánatosnak, amely lehetővé teszi, hogy a szükséges anyagi forrásokat mielőbb a tagállamok rendelkezésére bocsássák, s az ezt akadályozó jelenlegi helyzetért azok felelősek, akik össze akarják kapcsolni a jogállamiságot és az európai uniós költségvetést.

A magyar és a lengyel álláspont már a tárgyalások kezdete óta világos, az Európai Unió Tanácsának soros német elnöksége és az Európai Parlament közötti megállapodásban foglaltak pedig nem felelnek meg a júliusi EU-csúcson elért kompromisszumnak – emelték ki.

„Országaink a jóhiszemű együttműködés és szolidaritás alapján jártak el és fognak is eljárni. Készek vagyunk hozzájárulni a jelenlegi helyzet megoldásához. Fenntartjuk, hogy ehhez a javasolt mechanizmus lényeges módosítására van szükség” – húzták alá a közös nyilatkozatban.

„A kettős megközelítésre irányuló közös javaslatunk elősegíti a pénzügyi csomag gyors elfogadását. Egyrészről, akármilyen további kondicionalitás is jön létre, hatályának az unió pénzügyi érdekeinek védelmére kell korlátozódnia, összhangban az Európai Tanács júliusi következtetéseivel. Másrészről, vitát kell folytatni az Európai Tanácsban arról, hogy meg kell-e teremteni a kapcsolatot a jogállamiság és az unió pénzügyi érdekei között. Amennyiben döntés születik erről, akkor figyelembe kell venni a Szerződésekben előírt megfelelő eljárásokat, beleértve a kormányközi konferencia összehívását is ahhoz, hogy kitárgyalására kerüljön a Szerződés szükséges módosítása. Elhatároztuk, hogy ezekben a kérdésekben összehangoljuk az álláspontjainkat. Sem Lengyelország, sem Magyarország nem fog olyan javaslatot elfogadni, amely elfogadhatatlan a másik fél számára” – írták.

(Címlapkép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?