Republikánus kormányzók: veszélyes a hatalomátadás késleltetése

Nekiment Donald Trump elnöknek két vezető republikánus politikus. Charlie Baker massachusetts-i és Larry Hogan marylandi kormányzó élesen bírálta az elnököt, amiért a hatalomátadás késleltetésével a koronavírus elleni fellépést veszélyezteti.

"Végtelenül helytelennek” és "minden alapot nélkülözőnek” nevezte Donald Trumpnak a választási eredmények meghamisításával kapcsolatos vádjait Massachusetts republikánus kormányzója. Charlie Baker hangsúlyozta: negyven éve dolgozik a republikánusokért, de nem tudja megerősíteni az elnök állításait a választási csalásokkal kapcsolatban. Ugyanakkor jelezte, hogy igazából William Barr igazságügyi miniszter, legfőbb ügyész hétfői döntése vágta ki nála a biztosítékot.

Mint ismert, Joe Biden volt demokrata alelnököt szombaton a választások győztesének nyilvánították, azonban Trump nem hajlandó elismerni a vereségét. Kampánycsapata több államban pert indított az eredmények ellen, noha – egyelőre legalábbis – nem terjesztett elő bizonyítékokat az állítólagos széleskörű csalásokra, amelyek szerinte megváltoztatták a november 3-i elnökválasztás kimenetelét. William Barr legfőbb ügyész hétfőn felhatalmazta az ügyészeket, hogy vizsgálják ki a "jelentős választási csalásokat".

„Elborzadva hallom az alaptalan vádakat, amelyek Washingtonban elhangzanak az elnök, a csapata és sok más megválasztott republikánus tisztviselő részéről” – mondta Massachusetts republikánus kormányzója. – „A legutóbbi lépés, az igazságügyi minisztérium felhasználása mindebben végtelenül helytelen, a rendezett átmenet akadályozása pedig különösen elfogadhatatlan, főleg a jelenlegi kontextusban" – mondta a republikánus politikus, hozzátéve, hogy rosszabbat elképzelni sem tudna. Emlékeztetett, hogy a "halálos járvány" elleni harc továbbra is elsősorban a szövetségi kormány felelőssége, éppen ezért itt az ideje véget vetni a rendezett átmenet fékezésének.

Ugyancsak elsősorban a koronavírus-járványra hivatkozva sürgette a hatalomátadás mielőbbi beindítását Larry Hogan, aki kacérkodik a 2024-es elnökjelöltség gondolatával. „Egy világjárvány és gazdasági összeomlás közepette, amikor emberek halnak meg ebben országszerte, nem tudjuk, hogy lesz-e átmenet, vagy meddig fog tartani" – kesergett a republikánus politikus hozzátéve, hogy időközben késik a járvány által sújtott gazdaság számára létfontosságú gazdaságélénkítő csomag. „Ez őrület. Tovább kell lépni” – szögezte le.

A két kormányzó kirohanásának előzménye, hogy Donald Trump utasítására a kormányzat illetékesei visszautasították egy kulcsdokumentum aláírását, amely szükséges ahhoz, hogy hivatalosan elkezdődjék az átmenet a jelenlegi és a megválasztott Joe Biden adminisztrációja között.

A párt nem hátrált ki Trump mögül

A két kormányzó által megfogalmazott bírálatok ugyanakkor nem jelentik azt, hogy a Republikánus Párt kihátrált volna Trump mögül. A párt több vezetője hangsúlyozta, hogy az elnöknek minden joga megvan, hogy bíróságon keresse igazát, ha csalásra gyanakszik. Mitt Romney republikánus szenátor, volt elnökjelölt és George W. Bush egykori államfő gratulált ugyan Bidennek a győzelemhez, de ők nem tartoznak a republikánusok aktív vezetői közé.

David Petraeus nyugalmazott tábornok, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója, valamint az iraki és afganisztáni érők korábbi parancsnoka az MSNBC hírcsatornának nyilatkozva hangsúlyozta: rendkívül fontos lenne az átmenet mielőbbi beindítása, a folyamat késleltetése nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet. Példaként említette, hogy a Biden-adminisztrációban szerephez jutó tisztségviselők egész hadát kell hírszerzési ellenőrizésnek alávetni. Ez esetenként heteket vagy akár hónapokat is igénybe vehet. Az ország érdeke, hogy az új kormányzat a hivatalba lépésekor azonnal maximális kapacitással tudjon munkához látni – hangsúlyozta a tábornok.

A megválasztott elnök, Joe Biden "zavarba ejtőnek" nevezte, hogy Trump nem hajlandó tudomásul venni a vereségét, és akadályozza az átmenetet. Ennek ellenére Biden kijelölte a csapatot, amely előkészíti a januári zökkenőmentes hatalomátvételt. Körülbelül 500 alkalmazott fog együtt dolgozni a szövetségi ügynökségekkel a január 20-ig hátralévő időben. Egyelőre azonban – noha nem hivatalosan – a Fehér Ház megtiltott bármiféle együttműködést a Biden-csapattal, a kormányzat valamennyi szintjén. Mellesleg a költségvetési hivatalt utasították, hogy készítse elő a jövő évre vonatkozó büdzséjavaslatokat, "mintha mi sem történt volna" - értesült a CNN.

Mike Pompeo külügyminiszter közölte: zökkenőmentes lesz az átmenet a második Trump-kormányzat felé.

Kapcsolódók

Kimaradt?