Felmérés: Trump szimpatizánsainak nagy része is elismeri Biden győzelmét

Az Egyesült Államok választópolgárainak 79 százaléka, beleértve a republikánusok felét, elismeri már Joe Biden választási győzelmét – derül ki egy friss Reuters/Ipsos felmérésből.

A Reuters vasárnaptól keddig végzett közvélemény-kutatása szerint az amerikai felnőtt lakosság mintegy 79 százaléka elismeri már Joe Biden győzelmét, míg 13 százalék szerint továbbra is várni kell a végleges eredményhez. Mindössze 3 százalék látja úgy, hogy valójában Trump győzött.

Párt szerinti bontásban 10-ből 6 republikánus elismeri Biden győzelmét, míg szinte minden demokrata szerint nyert a saját jelöltjük. A felmérésben résztvevők 70 százaléka mondta azt, hogy bízik a választásokat lebonyolító szervezetekbe, 83 százalékuk demokrata és 59 százalék republikánus.

Ezen kívül 72 százalékuk mondta azt, hogy a vesztesnek el kellene ismernie a vereségét és 60 százalék gondolja úgy, hogy Trump januárban békésen átadja majd a hatalmat Bidennek.

A felmérést 1363 ember töltötte ki, ami már reprezentatívnak számít, de azért a 161 millió amerikai választópolgárnak, aki szavazott a mostani választáson, egy elég kicsi részhalmazát teszik ki.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?