Svájcban az uniós munkavállalók sorsáról szavaznak vasárnap

Vasárnap népszavazást tartanak Svájcban az EU-s állampolgárok letelepedésének és munkavállalásának korlátozásáról - tájékoztat az EuroNews. A népszavazást a jobboldali párt (UDC-SVP) kezdeményezte.

"Ennek nincs köze ahhoz, hogy túl sok, vagy túl kevés-e a külföldi. Személy szerint én bevándorló családból származom, orosz származású svájci vagyok, de a kezdeményezésünk a svájciak foglalkoztatását preferálja" – mondta a párt aktivistája, Elvira Voskresenskaia.

A szociáldemokrata párt (SP) álláspontja szerint szükség van idegen munkaerőre, mert bizonyos szektorokban munkaerőhiány van. Ezért a svájciak érdeke is, hogy a jelenlegi állapot fennmaradjon - mondta Helena Verissimo de Freitas. Svájc ugyan nem EU-tag, de aláírta a szabad mozgásáról szóló egyezményt az EU-val, ezért dolgozhatnak az alpesi országban uniós állampolgárok.

A referendum nem csak az egyezmény visszavonásáról szól. A svájciak vasárnap szavaznak a védett állatnak számító farkasok kilőhetőségéről és az újszülöttek után járó apasági szabadnapokról is.

Egyes vélemények szerint a népszavazás eredménye gyökeresen megváltoztathatja Svájc kapcsolatát az unióval.

Kapcsolódók

Kimaradt?