Az ingázók helyzetén könnyítene egy új törvénymódosítás

Ingázói okiratot kaphatnak egy, a szenátusban elfogadott törvénymódosítás szerint a Romániában élő, de az ország határain kívül, például Magyarországon dolgozó személyek. 

A határmenti ingázók jogállását szabályozza az az RMDSZ-es törvénytervezet, amely mellett döntött hétfőn a szenátus plénuma, olvasható a szövetség mai közleményében.

A tervezet értelmében azok a személyek, akik Romániában élnek, és naponta vagy legalább hetente hazajönnek, de az ország határain kívül, például Magyarországon dolgoznak, ingázói okiratot kapnának a megyei illetékes hatóságoktól. A tervezet azokra is vonatkozik, akik például Magyarországon laknak, de Romániában dolgoznak – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az okiratot a családtagok is kikérhetik, a külföldi munkavállalás idejére vonatkozna, és jelentősen megkönnyítené a határátkelést részleges határlezárás esetén például – tette hozzá a frakcióvezető.

Új határátkelők üzembeléptetését javasolják

A tervezet továbbá tíz határátkelő üzembeléptetését írja elő. A javaslat értelmében a parlament a belügyminisztériumot arra kötelezné, hogy 2021 januárjától Arad megyében Ottlaka - Elek, Kisvarjas - Dombegyház, Feketegyarmat – Dénesmajor illetve Nagylak – Csanádpalota között, Bihar megyében Érsemjén - Bagamér, Biharfélegyháza – Pocsaj és Körösszeg – Körösnagyharsány között, illetve Szatmár megyében Szárazberek - Garbolc, Horea – Ömböly és Nagypeleske – Zajta között új határátkelőket nyisson meg.

„Az út készen áll a határ mindkét oldalán, az infrastruktúra adott, a román állam mégsem nyitotta meg a határátkelőket. Az RMDSZ által javasolt megoldás csökkentené a jelenlegi járványügyi helyzet miatt túlzsúfolt határátkelők forgalmát” – összegzett Cseke Attila.

 A szenátus első házként szavazott a kérdésben, dönteni a képviselőház fog. 

(Címlapfotó forrása: Nagylak Polgármesteri Hivatala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?