Tizenegy romániai megyét és a fővárost jelölték meg járványgócként a német hatóságok

A német hatóságok aktualizálták a romániai fertőzéskockázati zónák listáját. Az új lista alapján 11 romániai megyéből, illetve a Bukarestből Németországba érkező személyeknek 14 napra elkülönülésbe kell vonulniuk, és ki kell tölteniük egy űrlapot.

Az aktualizált fertőzéskockázati listához hozzáadták Iaşi megyét, viszont eltávolították Buzău, Galac és Vrancea megyét. A legújabb német hatósági döntés értelmében Bukarest mellett a következő 11 megye szerepel a kockázati listán: Argeş, Bákó, Bihar, Brăila, Brassó, Dâmboviţa, Iaşi, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vâlcea.

Aki a felsorolt megyék valamelyikéből, vagy a fővárosból utazik Németországba, annak egy űrlapot kell kitöltenie. Ennek román nyelvű változta itt érhető el. A német hatóságok figyelmeztetnek, hogy nemcsak a román állampolgároknak, hanem mindenkinek, aki az utóbbi 14 nap során valamely fertőzéskockázati megyében vagy Bukarestben volt, a Németország területére érkezése után azonnal 14 napra elkülönülésbe kell vonulnia.

Kivételt képzenek azok a személyek, akik az elmúlt 48 órában végzett, negatív COVID-19 tesztet tudnak felmutatni. A teszt eredményét igazoló orvosi dokumentumot német vagy angol nyelvre kell lefordíttatni, és meg kell őrizni 14 napon keresztül.

Mentesülnek a kéthetes elkülönülés szabálya alól azok is, akik Németországba érkezésük után 72 órán belül koronavírus-tesztet végeztetnek, feltéve, ha betartják az elkülönülésre vonatkozó szabályokat mindaddig, amíg kézhez nem kapják a negatív teszteredményt. A teszteléssel kapcsolatos szabályokról az 116 117 telefonszámon lehet többet megtudni.

A kivétel nem érvényes azokra, akik koronavírusra utaló tünetekkel érkeznek Németországba, nekik a negatív teszteredmények ellenére is elkülönülésben kell lenniük a megérkezéstől számított 14 napon keresztül. A rendelkezés nem érvényes azok esetében, akik átutaznak Németországon. Ők megállhatnak élelmiszert beszerezni vagy tankolni, látogatásokat azonban nem tehetnek és turisztikai tevékenységet sem végezhetnek.

A szabályok áthágása esetén a német hatóságok 25.000 euróig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Az egyes német tartományok által hozott járványügyi rendelkezésekről itt lehet tájékozódni.

Kapcsolódók

Kimaradt?