Tömeges fertőzés egy német húsüzemben: 650 romániai vendégmunkás kapta el a vírust

Koronavírussal fertőződött egy németországi húsüzem 1300 alkalmazottja, akiknek fele román állampolgár – közölte vasárnap a bukaresti külügy.

A fertőzési gócpont az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány, a 100 ezer lakosú Gütersloh húsüzemében alakult ki. Az első fertőzéseket már a hét elején kimutatták. A húsfeldolgozó vállalat a Tönnies csoporthoz tartozik.

A bukaresti külügy közlése szerint a bonni román konzulátus tájékoztatást kért a német hatóságoktól az érintett román állampolgárok személyazonosságáról és egészségi állapotáról. A húsüzem tevékenységét felfüggesztették, mintegy 7000 alkalmazott karanténba került. Elkülönítésük idejére a vállalat gondoskodik az ellátásukról.

A német külügy arról tájékoztatta Bukarestet, hogy 17 román állampolgár megszegte a karantént, azonosításuk folyamatban van. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány hatóságai vasárnap döntenek a további intézkedésekről.

A határok megnyitásával hozzák összefüggésbe

Az MTI korábbi híradása szerint Güterslohban már a hét közepén bezárták az összes iskolát és óvodát, mert újabb koronavírus-járvány kitörésétől tartanak. A járványügyi hatóságok szerint a gyárban dolgozók gyermekei továbbvihetik a vírust az iskolai és óvodai közösségekbe.

A cég vezetői elsősorban a határok megnyitásával hozzák összefüggésbe a megbetegedés újabb megjelenését, mert több megfertőződött munkavállaló is külföldön járt az elmúlt időszakban családlátogatáson, és aztán visszatérve a munkahelyére mutatott tüneteket. Fokozott kockázatot jelent az is, hogy a húsüzem hűtőházaiban különösen kedvező a klíma a koronavírus terjedésének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?