Az Európai Bizottság továbbra is támogatja az uniós tagállamokat a menekültek befogadásában

Az Európai Bizottság továbbra is támogatja az európai uniós tagállamokat a konfliktusok elől menekülők befogadásában, és elkötelezett marad az uniós menekültpolitika sarokköve, a genfi egyezmény mellett, amely biztosítja a menedékjogot és a visszaküldés tilalmának az EU alapjogi chartájában rögzített elvét - olvasható a brüsszeli uniós végrehajtó testületnek a menekültek szombati világnapja alkalmából közzétett nyilatkozatában.

A nyilatkozatban a bizottság arra kérte az EU-tagállamok kormányait is, hogy segítsék a menekültek ezreit befogadó országokat a nehézségek kezelésében, és emlékeztetett arra, hogy a tagországok ígéretet tettek mintegy 30 ezer menekült idei áttelepítésére.

Felhívta a figyelmet a brüsszeli testület továbbá arra, hogy az említett alapelveket globálisan alkalmazni kell a koronavírus-járvány ideje alatt is annak érdekében, hogy a rászorulók akadály nélkül hozzáférhessenek a nemzetközi védelemhez és a menedékjoghoz.

A bizottság szerint a menekültek elősegítői lehetnek a pozitív változásoknak, társadalmi hozzájárulásuk elengedhetetlen. Sokan közülük az élvonalban harcolnak a járvány ellen, saját egészségüket veszélyeztetve, mások megmentése érdekében.

Az Európai Bizottság számára az integráció prioritás, és az EU már számos intézkedést hozott annak biztosítása érdekében, hogy az újonnan érkezők hozzáférjenek olyan alapvető szolgáltatásokhoz, mint például az oktatás, az egészségügy, a lakhatás, valamint a szociális támogatás. „z Európai Unió demokratikus értékeken és az emberi jogok tiszteletben tartásán alapul, tehát továbbra is vezető szerepet kell játszanunk a menekültek védelmének garantálásában" - olvasható a sajtóközleményben.

A nyilatkozatban közölt becslések szerint a földön minden 97. ember elhagyni kényszerült a lakhelyét fegyveres konfliktus vagy üldöztetés miatt. A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy körülbelül 80 millió menekült, illetve menedékkérő van szerte a világban.

Kapcsolódók

Kimaradt?