Koronavírus: Szlovénia kibővítette a járvány szempontjából biztonságos országok listáját

A szlovén kormány kibővítette a koronavírus-járvány szempontjából biztonságosnak tartott országok listáját, amelyen eddig csak Horvátország, Magyarország és Ausztria szerepelt, és további tizennégy uniós és schengeni ország állampolgárai előtt nyitotta meg teljesen határait – hangzott el a válságkabinet hétfő sajtótájékoztatóján.

Hétfőtől Németország, Görögország, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Liechtenstein, Norvégia és Szlovákia állampolgárai is korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt.

Ales Hojs belügyminiszter ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ismét határzárat rendelnek el abban az esetben, ha romlik kezdene a járványhelyzet.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában senkit nem diagnosztizáltak fertőzéssel, és nem regisztráltak új halálesetet sem, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 1485, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze öten vannak kórházban, közülük senkit sem ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt tíz napban nulla és kettő között változott az új koronavírus-fertőzöttek száma, ez alól csak június 5. volt kivétel, amikor 5 fővel nőtt az esetszám.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb hétfő közlése szerint már negyedik napja nincs új koronavírus-fertőzött, és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2247, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 104 maradt. Az elmúlt tíz napban nem haladta meg az egyet a napi új esetek száma. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2147 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 10-en vannak kórházban, közülük ketten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 15 fő.

Zágráb – április végétől és május elejétől – szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több uniós ország, köztük Magyarország előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?