Románia szerbiai nagykövete lett az EU montenegrói küldöttségvezetője

Románia jelenlegi szerbiai nagykövetét, Oana Cristina Popát nevezte ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EU montenegrói küldöttségének vezetőjévé – közölte a külügyminisztérium.

A külügyi tárca hangsúlyozza, hogy továbbra is támogatja a román diplomaták jelölését az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) keretében, hogy a román jelöltek hangsúlyos mértékben, a különböző területeken felhalmozott tapasztalatukkal arányosan legyenek jelen az európai diplomáciában.

Oana Popa Délkelet-Európa ügyeiben jártas karrierdiplomata, aki 2005–2009 között Horvátországban, 2016-tól pedig Szerdiában volt Románia nagykövete. 2011 és 2012 között a Román Akadémia posztdoktori ösztöndíjasa volt a társadalmi-humán tudományok európai programja keretében, az 1990 utáni balkáni béketárgyalások történetét tanulmányozta.

A külügyi tárca emlékeztet, hogy Oana Popán kívül még három román EU-küldöttségi vezető van: Denisa-Elena Ionete Nigériában, Traian Laurenţiu Hristea Mongóliában és Cristian Tudor Kuvaitban.

(Nyitókép: Oana Cristina Popa | Fotó: cordmagazine.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?