A második egymást követő napon csökkent a halottak és az új betegek száma Olaszországban

Ismét kevesebben, de így is hatszázketten haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, és ezzel 6078-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3780 új beteget regisztráltak.

A halottak száma az utóbbi három napban folyamatosan csökkent: szombaton 793-an, vasárnap 651-en haltak meg. Csökkent az újonnan diagnosztizált betegek száma is, a szombati 4821 és a vasárnapi 3957 után. Kevesebb mint 26 ezren vannak kórházban, több mint háromezren intenzív osztályon.  A gyógyultak száma 7423-ra emelkedett. A halottakat és gyógyultakat is számolva az összes beteg száma elérte a 63 919-t.  

Silvio Brusaferro a Közegészségügyi Hivatal (Iss) vezetője úgy kommentálta a számokat, hogy a jelenlegi enyhe, de szemmel látható csökkenés még nem elegendő ahhoz, hogy trendről lehessen beszélni. "Még túl korai" - mondta. Kifejtette, hogy a mostani adatok a két héte szigorított óvintézkedések előtti helyzet eredményei, ezért még várni kell hosszabb távú következtetésekig. Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője megjegyezte, a számok a rendkívüli intézkedéseket elsőként bevezetett Lombardia adatai miatt csökkennek, "meg kell nézni, mi történik a következő időszakban Olaszország többi részén". Úgy vélte, hogy eddig sikerült fékezni a járvány terjedését déli irányban.    

Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) bejelentette, hogy keddtől megkezdik a Japánban használt, Avigan névvel forgalmazott influenza-vakcina kísérleti alkalmazását.      

A gócpont Lombardiában az új betegek száma 1991-gyel emelkedett, az egy nappal korábbi 1991-hez és a szombati 3251-hez képest. A halottak száma 320-szal emelkedett, a korábbi 361-hez képest.  

Fény csillant az alagút végén?

Giulio Gallera jóléti tanácsos kijelentette, az adatok "fényt csillantanak fel az alagút végén". Hangsúlyozta, hogy ez azonban nem jelenti az óvintézkedések enyhítését. Ellenkezőleg, most kell igazán ellenőrzés alatt tartani a járványhelyzetet, nehogy a számok ismét emelkedjenek - hangoztatta. A Lombardiában diagnosztizált több mint 28 ezer fertőzöttből több mint 9 ezren  igényelnek kórházi kezelést, és több mint 1300-an vannak intenzív osztályon, vagyis kétszer annyian mint a járvány olaszországi terjedése előtt megszokott volt.

Elhagyta a kórházat az első számú betegként ismert, 38 éves Mattia, aki elsőként jelentkezett az ezt követően február 23-án vesztegzár alá helyezett Codogno kórházában. A férfi 18 napig feküdt intenzív osztályon.

A venetói tartomány vezető Luca Zaia bejelentette, az öt milliós régióban eddig végzett 57 ezer koronavírus-teszt után mostantól naponta további 13 ezer tesztet végeznek. Ezeket a tartomány maga finanszírozza. Lombardia is "tömeges" tesztelést akar indítani saját 10 milliós lakosságán a pozitívak kiszűrésére.

Az Iss adatai szerint több mint 4800 egészségügyi dolgozó betegedett meg, ami a kínai adat kétszerese. A beteg orvosok, ápolók közül tizennyolcan veszítették életüket.

Az olasz polgári légiforgalmi hatóság (Enac) engedélyezte a személyek mozgását ellenőrző drónok használatát a városok területén. A szigorú mozgáskorlátozások ellenére továbbra sem sikerült leállítani az északról délra tartó olaszokat: a déli tartományok "lezárták" határaikat, és amennyire tudják egyenként ellenőrzik a belépőket.

A szakszervezetek szerdára országos sztrájkot hirdettek meg, mivel a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások leállítása után, adataik szerint továbbra is 800 ezer vállalat, gyár, üzem működik, vagyis az összes 39,9 százaléka. Lombardiában 155 ezer egységről van szó, 2,1 millió dolgozóval.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?