Koronavírus: beutazási tilalmat vezet be az Európai Unió

Támogatták kedden a beutazási tilalom bevezetését az Európai Unió állam- és kormányfői, vagyis a tagállamok megfogadták Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság javaslatát – írja a 24.hu a Spiegelre hivatkozva.

A beutazási tilalom bevezetése azt jelenti, hogy 30 napig nem léphetnek be az EU területére azok, akik nem az Európai Unió, az Európai Gazdasági Közösség vagy az Egyesült Királyság állampolgárai.

Kedd esti sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár elmondta, hogy Németország rögtön el is kezdi alkalmazni az új szabályozást. A kancellár arról is beszélt, hogy az Európai Unió továbbra is akadálymentessé teszik a munkába járást azoknak, akik egyik tagországból a másikba ingáznak, illetve biztosítani fogják az áruk szabad áramlását az Európai Unión belül.

Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn szólította fel az uniós tagállamok vezetőit a koronavírus-járvány terjedésének lassítása céljából beutazási korlátozás elrendelésére. Azt javasolta, hogy a tilalom kezdetben tartson 30 napig, de legyen lehetőség a meghosszabbítására. Hozzátette, a beutazási tilalom hatékonyságának növelése érdekében hasonló intézkedéseket kell foganatosítania a schengeni övezet azon négy országának (Izlandnak, Liechtensteinnek, Norvégiának és Svájcnak) is, melyek nem tagjai az EU-nak.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.  

Kapcsolódók

Kimaradt?