Orbán a Trianon-évfordulóról: okos mértéktartást szeretnék mindenkitől kérni

„A történelmi emlékezet, az évfordulók fontosak, az igazságnak ott el kell hangoznia, de ezzel a jövőt illetően már nem sokra megyünk” – jelentette ki Trianon közelgő százéves évfordulójáról csütörtökön Orbán Viktor.

A miniszterelnök az évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem csak arról van szó, hogy Magyarország igazságtalan békediktátumok miatt elszenvedett veszteségeket, de az elmúlt száz évben kialakult Magyarországot folyamatosan izolálták. „Ezt hívom száz év magyar magánynak. Nem csak történt valami száz éve, de száz év magány alakult ki”  – fogalmazott a politikus.

Orbán Viktor a legnagyobb eredménynek nevezte, hogy Magyarország véget tudott vetni ennek a száz év magánynak. „A jövőre vonatkozó szoros együttműködést tudtunk létrehozni. Itt a V4, a horvátokkal minden vita ellenére testvéri kapcsolatokat ápolunk, Szerbiával is együttműködés van. Nem elszigetelnünk kell egymást, együttműködésre kell törekednünk, építenünk kell Közép-Európát. „Remélem, hogy a visszaemlékezések nem visszavetnek, hanem előrevisznek ezen az úton, okos mértéktartást szeretnék ebben mindenkitől kérni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Sajtótájékoztatóján a magyar kormányfő több témát is érintett. A migrációval kapcsolatban azt mondta, nincs szükség a határvédelem jogi rendszerének átalakítására. Szavai szerint mivel az Európai Unió nem mondta ki, hogy a magyar határon kialakított tranzitzónában való elhelyezés fogva tartásnak minősül, így nem kell változtatni a jelenlegi határvédelmi jogrendszeren.

Orbán Viktor a betelepítési kvótára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, a jövőben sem tűnik el az a történelmi feszültség Európában, ami a bevándorláspárti és a bevándorlást ellenző országok között van, hiszen két különböző felfogású országcsoport küzd egymással Európában. Az egyikük bevándorláspárti, a másikuk pedig nem, Magyarország pedig utóbbihoz tartozik, és meg fogja védeni saját álláspontját ebben a kérdésben - hangsúlyozta.

Hozzátette: az Európai Uniónak az a feladata, hogy a két különböző jövőben gondolkodó országok együttműködéséről gondoskodjon politikailag és intellektuálisan. Ezzel kapcsolatban továbbra is számít politikai vitákra.

„Nincs Soros-fóbiánk”

A miniszterelnök Soros György politikai tevékenysége kapcsán azt mondta, "nincs Soros-fóbiánk", de "szemben állunk" egy Soros György által vezetett csoporttal, amelynek célja, hogy befolyást gyakoroljon az európai politikára. Orbán Viktor szerint ezt a tevékenységet Magyarországgal ellentétben sok ország nem teszi szóvá, sőt - mint fogalmazott - az Európai Unió pénzzel támogatja ezeket a szervezeteket.

 Az ország szuverenitását érintő kérdésekben ezeket a vitákat és küzdelmeket le kell folytatni - hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök az elmúlt év magyar vonatkozású választásairól szólva azt mondta, a múlt év választási év volt, a kampányidőszak véget ért, ezért a következő két évnek a kormányzásról kell szólnia.

A kormány politikai kampányban legközelebb 2022 januárja után vesz részt, addig minden idejét a kormányzásra, az "aprómunkára" összpontosítja. A miniszterelnök kijelentette: 2010 óta egyfajta országépítő korszakban van a kormány, ezt a munkát szeretnék gyorsítani, erősíteni. Sűrű és munkás két évként jellemezte a következő időszakot. Jelezte: készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre, bár a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló kormányfő-jelöltének személyéről.

„A néppárt zsugorodik”

Új európai kereszténydemokrata kezdeményezés lehetőségéről is beszélt Orbán Viktor, amikor a néppárttal összefüggésben kérdezték. Hangsúlyozta: a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül.

Kijelentette: a néppárt zsugorodik, veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz - liberális, szocialista, centrista - irányba tart. A kérdés az, hogy a néppárton belül a Fidesznek van-e kellő hatása, hogy kikényszerítse vagy kezdeményezze a változást - fűzte hozzá.

Ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni - mondta Orbán Viktor.

„A kampánynak vége”

Orbán Viktor - további kérdésre - igazat ad azoknak, akik szerint a Fidesz politizálása az elmúlt két évben harciasabb volt, mint korábban, de emlékeztetett, hogy ez egy kétéves, folyamatos kampány része volt. "A kampánynak vége, vissza kell térni a korábbi politikához, újra kell például indítani a nemzeti konzultációkat" - mondta.

Úgy fogalmazott, túl hosszú volt a politikai kampány, küzdelmes, harci, konfrontatív időszak, ezt az emberek nem szeretik, nehezen viselik, "én sem örülök neki". Hozzátette, ezt az időszakot le kell zárni, vissza kell térni a konzultációkhoz, amelyekből a miniszterelnök legalább kettőt tervez 2020-ban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?