banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Johannis a NATO-csúcson: jó, ha elkezdünk gondolkodni a katonai szövetség jövőjéről

Klaus Johannis szerint indokolt elkezdeni gondolkodni és egyeztetni a NATO jövőjéről, de Jens Stoltenberg főtitkár vezetésével.

A román államfő a NATO-tagállamok vezetőinek Londonban zajló szerdai munkaülése előtt nyilatkozott erről. Közlése szerint két fontos téma áll az egyeztetések középpontjában: az egyik a tagállamoknak a védelmi kiadásokhoz való hozzájárulása, a másik az észak-atlanti szövetség jövőjét illető közép- vagy hosszú távú stratégia. "A mi álláspontunk szerint jó, ha elkezdünk gondolkodni, egyeztetni erről, de a főtitkár vezetésével, és azt hiszem, ez lesz a mai nap végkövetkeztetése" - fogalmazott Johannis.

Az elnök rámutatott, felszólalásában hangsúlyozni fogja a fekete-tengeri térség fontosságát a NATO számára. Szerdán Johannis részt vesz egy munkaebéden is, amelyet az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump ad azon országok vezetőinek tiszteletére, amelyek vállalták, hogy védelmi kiadásokra fordítják bruttó hazai termékük (GDP) két százalékát.

Ennek kapcsán Klaus Johannis rámutatott, "viszonylag kis számú országból áll ez a csoport", és - tette hozzá - az amerikai elnök gesztusa egyrészt a méltányolás jele ezen országokkal szemben, másrészt jelzés értékű lehet azon NATO-tagállamok számára, amelyek még nem szánják erre a célra GDP-jük 2 százalékát.

Klaus Johannis ugyanakkor kijelentette, a munkaebéden ismét meghívja romániai látogatásra Donald Trumpot. "Most pragmatikusan kell kezelnünk a dolgokat: Trump elnök választási kampányban van, nem hiszem, hogy a választások előtt eljönne Romániába, de utána talán igen" - nyomatékosította.

Kedden a román elnök részt vett a II. Erzsébet királynő, majd a Boris Johnson brit miniszterelnök által adott fogadáson is.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?