Barcelonában mintegy hatszázezren vonultak utcára a katalán nemzeti ünnepen

Barcelonában a helyi rendőrség tájékoztatása szerint mintegy hatszázezren vonultak utcára a katalán nemzeti ünnep (Diada) alkalmából rendezett nagyszabású megmozduláson szerdán, amelyen a függetlenségi törekvések iránti egységet kívánták demonstrálni a szervezők.

„Ismét utcára vonultunk, hogy követeljük az egységet. De nem akármilyen egységet, hanem egységet a függetlenségért. Azt, amely egyesített bennünket 2017 szeptemberének és októberének feledhetetlen heteiben” – fogalmazott Elisenda Paluzie, az esemény főszervezőjének számító Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil politikai szervezet elnöke beszédében.

A katalán főváros egyik központi terén, a Plaza de Espanán felállított színpadon szólt arról is az egybegyűlteknek, hogy a börtönben lévő függetlenségi vezetők elleni perben hamarosan ítélet születik, amelynek véleménye szerint egyetlen célja szétzúzni a függetlenségi mozgalmat. „De megmutatjuk nekik, hogy állva maradunk és így fogadjuk az ítélet csapását” – fogalmazott.

A felvonulás hivatalosan 17 óra 14 perckor vette kezdetét, mivel a katalán nemzeti ünnepen az 1714-es barcelonai csata évfordulójára emlékeznek, amikor is a spanyol örökösödési háborúban V. Fülöp spanyol király csapatai bevették a várost. A kijelölt mintegy 2,5 kilométeres útvonal addigra megtelt a rendezvény idei türkizkék egyenpólóját viselők tömegével, valamint a katalán függetlenséget szimbolizáló sárga és piros csíkos, kék alapon fehér csillagos zászlókkal, illetve transzparensekkel. A magasba emelt táblák többségén a katalán köztársaság megteremtésének, illetve a függetlenségi vezetők szabadon engedésének követeléseit lehetett olvasni, de feltűntek a katalán kormányt bíráló, elszakadási ígéreteit számon kérő üzenetek is.

A katalán függetlenségi mozgalom az elmúlt két évben fokozatosan veszített erejéből, az egy évvel ezelőtti nemzeti ünnepen rendezett felvonuláson még egymillióra becsülte a felvonuláson résztvevők számát a városi rendőrség. Ennek oka részben az elszakadási törekvések élén álló, Katalóniát kormányzó két párt, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) közötti szinte állandó politikai véleménykülönbség, illetve versengés a mozgalomban betöltött irányító szerepért. Az ellentét pillanatnyilag például abban mutatkozik meg, hogy nem tudnak megállapodni egy előre tervezett egységes válaszlépésről arra az esetre, ha a spanyol legfelsőbb bíróság elítéli az előzetes letartóztatásban lévő katalán politikusokat. Az ítélet kihirdetése október első felében várható.

A fennálló konfliktus ellenére a két párt előzetes letartóztatásban, illetve külföldi önkéntes száműzetésben lévő tagjai, köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök, közös nyílt levélben szólította fel korábban a katalánokat, hogy vegyenek részt az ünnepi felvonuláson.  „Ne hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk egy olyan ország megteremtésének az illúzióját, amelyet akarunk" - fogalmaztak. Mint írták, a független köztársaság a legjobb demokratikus alternatívája egy olyan államnak, amelynek nincs semmilyen válasza Katalónia lakosainak igényeire.

Bírálták Pedro Sánchez spanyol szocialista ügyvezető kormányfőt, amiért szerintük elődjéhez, Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnökhöz hasonlóan elutasítja a konstruktív, feltételek nélküli párbeszédet. Pedro Sánchez szerdán a madridi parlamentben a katalán nemzeti ünneppel kapcsolatban azt mondta: bárcsak egy nap a Diada minden katalán ünnepe lehetne és nem csupán egy részüké.

A legutóbbi, két hónappal ezelőtt közzétett közvélemény-kutatás szerint, amelyet a katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) készített, a Katalóniában élők 44 százaléka támogatja a Spanyolországtól elszakadást, míg 48,3 százaléka ellenzi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?