banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Újra lecsapott az Iszlám Állam: legalább kilenc katona meghalt

Legalább kilenc katona meghalt a Haftar tábornokhoz hű erők kezén lévő dél-líbiai Szebhában lévő laktanya elleni támadásban, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervet vállalt magára - közölték helyi és kórházi vezetők.

A szebhai Dzsabríl Baba katonai kiképző központ hajnalban az IÁ fegyveresei terrortámadásának célpontja volt, akiket bűnöző csoportok és zsoldosok támogattak - közölte a város polgármestere, Hamed al-Hajali. A támadásban kilencen haltak meg, egyeseknek elvágták a nyakát, másokat agyonlőttek.

A szebhai egészségügyi központ szóvivője megerősítette, hogy kilenc halottat szállítottak be hozzájuk, de sebesültet egyet sem. Az IÁ délben a Telegram üzenetküldő portálon magára vállalta a támadás elkövetését, és azt állította, hogy tizenhat ember öltek meg, illetve sebesítettek meg. A terrorszervezet közölte, hogy kiszabadították a támaszponton őrzött valamennyi foglyot.

A Tripolitól 650 kilométerre délre fekvő tartományi székhely, Szebha a Halifa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) ellenőrzése alatt van. Kelet-Líbia "erős embere" január közepén indított hadműveletet, hogy "megtisztítsa a déli területet a terrorista és bűnöző csoportoktól". Haftar április 4-én Tripoli, a nemzetközileg elismert egységkormány székhelye meghódítására indított offenzívát.

Tripoli déli elővárosaiban a rivális erők az éjszaka tüzérséggel lőtték egymás - közölték helyi lakosok. További részletek egyelőre nem ismertek. Az emberi veszteségeken túl a líbiai konfliktus a kőolajszállítások leállásával, az Európába irányuló bevándorlás gyorsulásával, illetve az egységes kormány és hadsereg felállítását lehetővé tévő ENSZ-terv meghiúsulásával fenyeget - jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Az Iszlám Állam a Moamer Kadhafi líbiai vezető 2011. évi megbuktatását követő anarchia közepette vetette meg a lábát Líbiában. A dzsihadistákat 2016-ban űzték ki Kadhafi szülővárosából, Szirtből egy Washington támogatta hadműveletnek köszönhetően.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?