Trump „menedékvárosokba” küldené a fogva tartott illegális migránsokat

Donald Trump amerikai elnök szabadon bocsátaná és az Egyesült Államok úgynevezett menedékvárosaiba küldené az eddig fogva tartott illegális migránsokat.

Az elnök pénteken megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint az amerikai-mexikói határon letartóztatott illegális migránsokat többségükben demokrata párti politikusok által irányított menedékvárosokba küldené, hogy - mint fogalmazott - örömet szerezzen politikai ellenfeleinek.

Menedékvárosoknak nevezik az Egyesült Államokban azokat a kis- és nagyvárosokat - köztük például San Franciscót, Chicagót, vagy New Yorkot -, amelyek nem hajlandóak a szövetségi törvényeknek alávetni magukat és nem tartóztatják le a dokumentumokkal nem rendelkező migránsokat, illetve ez ügyben egyáltalán nem működnek együtt a szövetségi rendfenntartó erőkkel.    

"Tudván, hogy a demokraták tartózkodnak attól, hogy megváltoztassák nagyon is veszélyes bevándorlási törvényeinket, valóban nagyon komolyan fontolóra vettük az illegális migránsok menedékvárosokban történő elhelyezését" - írta Twitter-bejegyzésében Trump. A bejegyzéssel az elnök egyébként a The Washington Post csütörtöki cikkére reagált, amelyben a lap meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva írt erről a lehetőségről, de hozzátette, hogy ez csupán javaslatként merült fel, és végül elvetették.

Trump ugyanakkor azt állítja, hogy a javaslatot korántsem vetették el. "Úgy tűnik, a radikális baloldalnak még mindig az a stratégiája, hogy legyenek nyitva a határok" - írta egy másik mikroblog-bejegyzésben, majd a betelepítési javaslatra utalva hozzátette: "akkor most ennek nagyon boldoggá kellene tennie őket". Egy újabb Twitter-bejegyzésben pedig "végtelen számú" illegális migráns letelepítését ígérte a menedékvárosoknak. 

Kaotikus a helyzet a mexikói határon

Sajtójelentések szerint az amerikai-mexikói határon jelenleg kaotikus a helyzet, és mivel a héten Honduras felől újabb migránskaraván vágott neki az útnak, az amerikai határőrizeti szervek a helyzet rosszabbodására számítanak. Jelenleg már 6000 katona állomásozik a déli határon, és Donald Trump pénteken azt ígérte, további erősítést küld oda.        

A washingtoni egészségügyi minisztérium a héten arra kérte fel a védelmi minisztériumot, hogy jelöljön meg katonai létesítményeket, ahol elhelyezhetnek mintegy ötezer olyan gyermeket, aki kísérő nélkül lépte át a határt.

Kapcsolódók

Kimaradt?