Biztonsági kérdésekről tárgyalt Meleșcanu Washingtonban

Némiképp ellentétesek a Teodor Meleşcanu külügyminiszter és amerikai kollégája, Michael Pompeo közötti hétfői washingtoni megbeszélésről kiadott román és amerikai külügyi közlemények.

Közös a beszámolókban, hogy a regionális biztonság és az energetikai szektorban való együttműködés volt többek között a találkozó témája, de a Hotnews felhívja a figyelmet, hogy míg az amerikai diplomácia szerint „fontosak Románia törekvései a demokratikus intézményeket átszövő korrupció felszámolására”, a román külügyi közleményben egy szó sem esik arról, hogy a találkozón a korrupció is terítékre került.

A külügyminisztérium szerint – írja az Agerpres – „Meleşcanu és Pompeo aláhúzták a két kormány közös erőfeszítéseit a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség fejlesztése és megerősítése terén”, emellett a román fél értékelte a nemzetbiztonság terén fennálló szoros kapcsolatot az USÁ-val. Meleșcanu szerint fontos, „hogy az amerikai fél megerősítse elkötelezettségét a Fekete-tenger régiójának biztonsága iránt”, amit az amerikaiak – így a Hotnews – „a Fekete-tengeri orosz agresszió veszélyeként” fogalmaztak meg.

Meleşcanu beszélt ugyanakkor Románia eddigi megvalósításairól az Európai Unió soros elnökeként, valamint a mandátum második felére vonatkozó tervekről, beleértve a keleti partnerséggel kapcsolatos projekteket. Mint mondta, Románia tagja szeretne lenni a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD), ez az ország külpolitikájának egyik fontos célkitűzése. A közlemény értelmében szóba kerültek a terrorizmus felszámolása érdekében tett regionális és nemzetközi erőfeszítések, amelyekhez az amerikai fél szerint „Románia jelentősen hozzájárult”.

Kapcsolódók

Kimaradt?