FRISSÍTVE - „Nyílt és őszinte” párbeszéd zajlott Timmermans és Dăncilă között

FRISSÍTVE: Az aggályos kérdések mielőbbi megoldására szólította fel Viorica Dăncilă kormányfőt Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdán Brüsszelben.

Az uniós politikus a találkozó után kijelentette, hogy egyre növekvő aggodalommal figyelik a romániai fejleményeket, különösen az igazságszolgáltatás területén. Hozzátette, sürgős előrelépésre van szükség a következő hetekben a kifogásolt ügyek mindegyikében.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője arról számolt be, hogy Timmermans egy hónapon belül már másodjára tárgyalt Dancilával, és a mostani találkozón is nyílt, őszinte párbeszédet folytattak. A tájékoztatás szerint a felek megállapodtak, szakértőik a jövő héten összeülnek, hogy megoldást keressenek a problémákra.

Románia és Bulgária a 2007-es uniós csatlakozásukkor vállalta meglévő hiányosságaik felszámolását az igazságszolgáltatásban, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság egy értékelési mechanizmus (MCV) keretében figyelemmel követi. Ennek lezárása azért is fontos, mivel több uniós tagállam is ettől tette függővé Románia és Bulgária felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe.

FRISSÍTÉS: Az Agerpres értesülései szerint  a román kormány képviselőiből és brüsszeli szakértőkből álló vegyes bizottság létesül az MCV keretében készített jelentésbe foglaltak megtárgyalására. A testület létrehozásáról a Viorica Dăncilă és Frans Timmermans közötti szerdai egyeztetésen született döntés.

A bizottságnak a román kormány és az Európai Bizottság képviselői, valamint nemzetközi szakértők lesznek a tagjai.  A testület az MCV-jelentés mindegyik pontját alaposan megvizsgálja majd. Mindezzel a cél az MCV megszüntetése még a jelenlegi EB mandátumának ősszel esedékes lejárta előtt - nyilatkozták a kormányzati források.

Kapcsolódók

Kimaradt?