Norvégia lengyel konzult utasítana ki

Alaptalannak minősítette az egyik lengyel külügyminiszter-helyettes kedden Norvégiának azt a döntését, hogy kiutasítja Slawomir Kowalski oslói lengyel konzult, aki a norvég gyermekvédelmi hivatalnál a lengyel családok érdekeit képviselte.

Szymon Szynkowski vel Sek külügyminiszter-helyettes a Twitteren megerősítette, hogy a norvég külügyminisztérium hétfőn felszólította Varsót Kowalski leváltására. Egyúttal hozzáfűzte: tárcája "egyértelműen pozitívan" értékeli Kowalski konzulnak a lengyel családok érdekében végzett munkáját. A lengyel válasz egy ügyben "nyugodt, egyben megfelelő is lesz" - írta bejegyzésében.

A norvég külügyi tárca azzal indokolta a kiutasítást, hogy Kowalski "néhány konzuli ügyben diplomata szerepével nem összeegyeztethető módon cselekedett", és "helytelenül viselkedett a közjogi tisztviselőkkel szemben". A konzulnak három héten belül kellene elhagynia Norvégiát.

A lengyel sajtó az utóbbi években többször számolt be azokról az esetekről - mintegy 150 ügyről -, amikor a norvég gyermekvédelmi hivatal (Barnevernet) a Norvégiában élő lengyel családoktól vitatható körülmények között vett el gyermekeket. A Barnevernet által alkalmazott módszereket az utóbbi időben nemzetközi fórumokon is bírálták, többek között az Európa Tanács illetékes bizottsága által tavaly májusban elfogadott jelentésben.

Lengyelország tavaly decemberben menedékjogot nyújtott egy norvég állampolgárságú asszonynak, Silje Garmónak és kétéves lányának. A lengyel hatóságok úgy találták: a Barnevernet sérti Garmo jogait és szabadságát. A nő 2017 tavaszán érkezett Lengyelországba, miután úgy értesült: a gyermekvédelmi hivatal elveszi tőle a gyermeket. A Barnevernet ezt megelőzően kifogásolta, hogy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő Garmo képtelen megfelelő módon foglalkozni gyermekével.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?