banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Hetvenháromra emelkedett a mexikói robbanás áldozatainak száma

Hetvenháromra emelkedett a Mexikó középső részén, egy illegálisan megcsapolt üzemanyag-vezetéknél történt robbanás halálos áldozatainak száma, hetvennégy sérültet kezelnek a helyi kórházakban égési sebekkel közölte Omar Fayad, Hidalgo tagállam kormányzója helyi idő szerint szombaton este.

Huszonnégy embert Hidalgóban kezelnek, további ötven sérültet pedig más tagállamokba, illetve a fővárosba szállítottak orvosi ellátásra. Hangsúlyozta, a legfontosabb teendő a sérültek állapotának stabilizálása. Fayad szerint sok sérült állapota rosszabbra fordult, néhányan a testük nagy részén megégtek. Hozzátette, hogy a legsúlyosabban sérült fiatalokat a texasi Galvestonba szállították kezelésre.

Raul Arroyo, hidalgói főügyész szerint 54 holttest annyira összeégett, hogy sok időt vehet igénybe azonosításuk.

A szerencsétlenség épp három héttel azután következett be, hogy Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kampányt hirdetett azok ellen a bandák ellen, amelyek országszerte illegálisan megcsapolják az üzemanyag-vezetékeket, évente mintegy 3 milliárd dollár veszteséget okozva az államnak.

A helyszínen többen is azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy Obrador kampánya óta üzemanyaghiánytól szenvednek a környéken. „Mindenki jött, hátha tud szerezni egy kis benzint a kocsijához, hiszen a kutakon már nem maradt" mondta az ötven éves Isaias Garcia. A helyi földműves két szomszédjával ment ki a megcsapolt vezetékhez, de tisztes távolságból várakoztak a kocsijukban ülve.

„Üzemanyaghiány volt, az emberek pedig így, vagy úgy, de képesek akartak maradni a mozgásra" mondta a 44 éves Ernesto Sierra. Mint mondta, egyesek fazékkal jöttek merni az üzemanyagból.

A robbanás előttről készült videófelvételeken embereket lehet látni, ahogy vödrökbe gyűjtik az üzemanyagot katonák jelenlétében. Obrador védelmébe vette azt, hogy a fegyveres erők nem avatkoztak közbe, elkerülve a konfliktust a nagyszámú emberrel, akik csak némi ingyen benzinhez akartak jutni.

Veronica Jimenez helyi újságíró szerint több mint háromszáz ember gyűjtötte az üzemanyagot. „Családokat láttam: anya, apa, gyerekek. Mintha egy parti lett volna... egy pillanatra még az emberek örömét is hallani lehetett" számolt be a Reutersnak Jimenez. Amikor a robbanás bekövetkezett az emberek szétszaladtak segítségért kiáltva, néhányan megégtek. „Egyes emberek bőre lejött... nagyon taszító és borzalmas volt, sikoltoztak és sírtak. Férjük, testvérük, vagy családtagjaik nevét kiabálták" fűzte hozzá.

A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közlése szerint a Tuxpan és Tula városok között futó vezeték péntek este 7 óra körül robbant be, néhány órával azután, hogy Tlahuelilpan külterületén tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta, s a helybéliek vödrökben próbálták felfogni a szétfolyó üzemanyagot. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek láthatók és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák.

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?