Többezer nő tüntetett a spanyol szélsőjobb ellen

Több mint száz településen többezren tüntettek a spanyolországi szélsőjobboldali párt, a Vox ellen.

Spanyolország-szerte felemelték elsősorban a nők a hangjukat a Vox szélsőjobboldali párt ellen, amely első ízben kerülhet hatalomra a Franco-diktatúra óta egy spanyol régióban.

Mint arról korábban írtunk, a Vox december elején bekerült az andalúziai regionális parlamentbe, 10 százalékkal. Január elején beleegyeztek abba, hogy támogatják a megalakult jobbközép-kormányzatot. Az új regionális vezetőről szerdán dönt a helyi parlament, ezzel a baloldal 36 éves uralma ér véget a régióban.

A tüntetés kedden zajlott, többek között a regionális parlament székhelyén Seville-ben, de számos más településen, köztük Madridban és Valenciában is.

Az utcai demonstrációk azért szerveződnek, mert a párt a nemi erőszak-törvényen változtatna arra hivatkozva, hogy az "kriminalizálja a férfiakat", és egy, családokkal foglalkozó minisztériumot hoznának létre, amely a születési rátát növeli.

A tüntetők arról beszéltek a helyi sajtónak, hogy az egyenlőség a cél, sem több, sem kevesebb, ezeket a jogokat pedig, miután keményen dolgoztak értük, nem engedik, hogy a szélsőjobboldali párt elvegye tőlük.

Kimaradt?