banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Beiktatták a brazil államfőt, Orbán személyesen gratulált a győzelméhez

Donald Trump amerikai elnök gratulált Jair Bolsonaro brazil államfőnek a keddi beiktatási ünnepségén elmondott beszédéhez. Az ünnepségen személyesen részt vett Orbán Viktor magyar kormányfő.

"Gratulálok Jair Bolsonaro elnöknek, aki nagyszerű beiktatási beszédet mondott. Az Egyesült Államok önökkel van" - írta Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök. Bolsonaro szintén Twitter-bejegyzésben köszönte meg az amerikai elnöknek "a bátorító szavakat". "Együttes erővel, Isten segedelmével, felvirágzást és haladást teremtünk népeinknek" - hangoztatta.

A 63 éves nyugalmazott katonatisztet, aki 1990-től 27 éven át a Kereszténydemokrata Párt (PCD) kongresszusi képviselője volt, kedden iktatták be elnöki hivatalába a brazil fővárosban. Beiktatási beszédében a politikus azt ígérte, hogy "helyreállítja a rendet" országában, harcolni fog a bűnözés, a korrupció és a baloldali ideológia ellen. Később beszédet mondott hívei előtt is, és a többi között leszögezte: "Ma van az a nap, amikor a nép elkezdhet megszabadulni a szocializmustól és a politikai korrektségtől." Egyúttal teljes elkötelezettségét ígérte "álmaink Brazíliájának felépítéséhez".

Provokatív kijelentései és állásfoglalásai okán Bolsonarót az amerikai sajtóban gyakran "a trópusok Trumpjaként" emlegetik.

Jair Bolsonaro a Szociálliberális Párt jelöltjeként nyerte meg az elnökválasztást, és a katonai diktatúra (1964-1985) bukása óta ő az első jobboldali elnök Brazíliában.

Az ünnepségen jelen volt a világ számos vezető politikusa, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?