„Az Európába érkezőknek megfelelő fogadásra, segítségnyújtásra van szükségük”

Fontos, hogy a következő hosszú távú uniós költségvetés részeként az Európai Unió létrehozza a Menekültügyi és Migrációs Alapot, amelynek révén fenntartható migrációs politikára, illetve a migráció legális csatornáinak létrehozására próbál kísérletet tenni - jelentette ki Miriam Dalli máltai szociáldemokrata jelentéstevő Brüsszelben, az alap létrehozásáról folyatott parlamenti bizottsági vitában kedden.

A képviselő az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) vitájában hangsúlyozta, hogy az unióba irányuló migráció magas szintje 2015-ben az uniós menekültügyi rendszer súlyos hiányosságaira mutatott rá. A leginkább érintett tagállamok a mai napig nehézségekkel küzdenek, mivel a gyakorlatban a szolidaritás és a méltányos felelősségmegosztás elvét sem megfelelően alkalmazzák.

Mint hangsúlyozta, nincs elég Európába vezető biztonságos útvonal, amely a védelemre szorulók számára megvalósítható alternatívát kínálna a kockázatos illegális utak helyett. Véleménye szerint arra kell ösztönzi a tagállamokat, hogy "vegyék figyelembe a fennálló lehetőségeket, különösen azokat, amelyek választ adhatnak a gazdasági és társadalmi igények által előidézett kölcsönös kihívásokra".

"Célunk, hogy az alap létrehozásával a migráció, az illegális bevándorlás és az integráció kihívásaira megoldást találjunk. Előadóként azt próbálom elérni, hogy ezen célokat elérjük" - fogalmazott.

Mint hangoztatta, az Európába érkezőknek megfelelő fogadásra, segítségnyújtásra, valamint méltányos és hatékony menekültügyi eljárásokhoz való hozzáférésre van szükségük. E tekintetben úgy vélte, több szolidaritásra van szükség a védelem biztosítása érdekében, egyebek közt a hatékony és gyors családegyesítésen és áthelyezésen keresztül.

Kapcsolódók

Kimaradt?