Feloszlatták a Srí Lanka-i parlamentet

A Srí Lanka-i belpolitikai válság miatt az államfő feloszlatta péntek este a parlamentet, és január 5-ére előrehozott parlamenti választásokat írt ki – tájékoztat az Index az MTI-re hivatkozva.

Maitripala Sziriszena október végén leváltotta Ranil Vikremeszinghe miniszterelnököt, mert korrupcióval és állami tulajdon külföldi kézbe adásával vádolta. Helyette Mahindra Radzsapaksza volt államfőt nevezte ki kormányfőnek. 

Az elnök nem sokkal később felfüggesztette a parlament működését, megfigyelők szerint azért, mert Vikremeszinghe bizonyítani tudta volna, hogy a parlament többsége támogatja. Most azért oszlatta fel a parlamentet, mert nyilvánvalóvá vált számára, hogy a Radszapaksza vezette új kormány nem tud többséget szerezni a törvényhozásban. Eredetileg a jövő héten ült volna össze újból a parlament.

A Vikremeszinghe vezette Egyesült Nemzeti Párt (UNP) elítélte az államfő lépését, alkotmányellenesnek nevezve azt szombati közleményében. A menesztett kormányfő ragaszkodik ahhoz, hogy ő a törvényes miniszterelnök, és nem hajlandó kiköltözni a hivatalos rezidenciából.

A Srí Lanka-i alkotmány szerint a végrehajtó hatalom élén az államfő áll, akinek joga van kiválasztani a kormányfőt. 

Kimaradt?