Quim Torra elnök szerint VI. Fülöp már nem a katalánok királya

VI. Fülöp már nem a katalánok királya mondta Quim Torra katalán elnök az ACN katalán hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjúban.

A kijelentés hátterében a spanyol uralkodó tavaly októberi televíziós beszéde áll. A király ugyanis ebben arról beszélt, hogy a katalán kormány ismétlődően, tudatosan és szándékosan megsértette a törvényeket.

A nyilatkozat két nappal a függetlenségi népszavazás után születetett, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztő ítélete ellenére rendeztek meg, és amely rendőri erőszakba torkollt.

„Sosem késő bocsánatot kérni" fogalmazott most Quim Torra, hozzátéve: kész fogadni a királyt Barcelonában, azonban ők azonban nem hívják meg a katalán kormány egy rendezvényére sem, illetve nem tesznek eleget a királyi háztól érkező meghívásoknak.

A katalán vezető nem először bírálta az uralkodót tavaly őszi nyilatkozata miatt; csaknem egy hónapja, Pedro Sánchez spanyol kormányfővel folytatott madridi megbeszélését követően jelentette be, hogy VI. Fülöp spanyol királyt nem hívják meg a barcelonai és cambrilsi terrortámadások évfordulójára rendezett megemlékezésre.

Az elnökkel készült interjú épp aznap jelent meg, amikor hét év után először ismét összeül a spanyol és a katalán kormányközi bizottság azzal a céllal, hogy  „normalizálja" az intézményi együttműködést. A tervek szerint főleg függőben lévő kérdésekkel foglalkoznak majd, egyebek mellett például pénzügyi vagy infrastrukturális területeken.

A katalán kormány szeretné megvitatni az előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi politikusok szabadon engedésének ügyét is ezen a fórumon, míg a spanyol kormány úgy véli: ez nem lehet téma, mivel nem politikai, hanem igazságszolgáltatást érintő kérdés, ami viszont a kormánytól függetlenül működik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?