Már csak az új év hozhat újat Elizeus számára

Nem csak az advent, de a karácsony is várakozással telik a Down-szindrómás Kiss Elizeus családjában, mivel a diszkriminációellenes tanács (CNCD) még nem döntött bonyolult helyzetükről. A szülők bizakodón várják a következő iskolai félévet, amely pozitív változásokkal kecsegtet.

Hallgathat-e a koronatanú?

Megoldódhat jövőre annak a Down-szindrómás medgyesi kisfiúnak az ügye, akit megaláztak az idei tanévnyitókor: nem kezdhette el az egészséges gyermekek mellett az első osztályt a helyi Báthory István általános iskolában annak ellenére, hogy a nulladik osztályt ott végezte.

A tanítónő – akit a szülők bepanaszoltak az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) – szülési szabadságra ment, így az elsőosztályosokat, akiket egy másik pedagógustól vett át Tódor-Nyárádi Zsuzsa, most ismét egy másiknak adja tovább. Kiss Elizeus jól érezte magát nulladikban az akkori tanítónő mellett, az osztálytársait szerette, ők is befogadták a fogyatékkal élő gyermeket – most pedig újra lehetőség nyílhat arra, hogy a helyi inkluzív oktatású iskola helyett újra a Báthoryba járhasson.

Az édesapa, Kiss Csaba azt is elmondta, magánbeszélgetésekben elhangzott vallomásokra alapozva: nem csak a tanítónő áll amögött, hogy szeptemberben meglepetésszerűen és számukra megalázó módon szorították ki Elizeust az első osztályból, ahová a nulladik után automatikusan kerülhetett volna, hanem a szülők is, különösen egy szülőpár. Kiss Csilla Gabriella gyógypedagógus a maszol.ro-nak adott interjúban szintén beszámolt róla, hogy legtöbbször a szülők tiltakoznak a fogyatékkal élők befogadása ellen, és azzal „fenyegetőznek”, hogy jó képességű gyermeküket máshová fogják iskolába járatni.

Amint azt megírtuk, Tódor-Nyárádi Zsuzsa nem vádolható diszkriminációval azon cselekedetei alapján, amelyekre a szülők hivatkoztak (tanévnyitáskor kifüggesztette az osztályterem ajtajára az Elizeus nevét nem tartalmazó névsort; kerülte a kommunikációt a szülőkkel és a gyermekkel), viszont más lenne a helyzet, ha valaki tanúsítaná, hogy a tanítónő – még mielőtt átvette volna az osztályt – megpróbálta kiszorítani onnan Elizeust. Ilyen koronatanúról tud is az édesapa, ugyanis az illetőn keresztül üzente meg neki jó előre, hogy vegye ki gyermekét az osztályból – mondta a maszol.ro-nak Kiss Csaba.

Új terv körvonalazódik

Elizeus az egyetlen medgyesi speciális iskolába került, amely inkluzív oktatású intézmény (befogadják a lgkülönfélébb fogyatékkal élőket, többségben pedig a viselkedészavaros és hiperaktív gyermekek vannak) és román tannyelvű (hiába magyar a tanítónő, a napi három-négy órának csak az utolsó 15 percében tud külön Elizeussal foglalkozni). Szederjes György, a Báthory iskola igazgatója – figyelemmel követve Down-szindrómás volt diákja útját – különleges ajánlatot tett neki. Megígérte, hogy rákérdez az iskola aktív tanítóira, hogy melyikük fogadná be Elizuest hetente néhány órára.

„Abban maradtunk, hogy a félév végéig marad Elizeus az inkluzív oktatásban, aztán az otthon oktatás lesz a hivatalos forma: ez heti négy órát jelent egy magyar pszichopedagógussal otthon, emellett bejárási engedélyt kaphat a Báthoryba, miután az igazgató és a tanítónők megbeszélik, hogy hány órára mehet be, és melyek azok az órák” - számolt be Kiss Csaba.

Mikulásfóbia és angyalvárás

Amikor Elizeus édesapját telefonon utolértem, épp a speciális iskola karácsonyi ünnepélyéről jött kifele. Elizeus is kapott verset, de mivel románul volt, nem tudta megtanulni. Az új helyzetek nagyon megrémítik. Például rettenetesen fél a Mikulástól, idén csodálkoztak is rajta a szülők, hogy oda mert menni hozzá kezet fogni – miután meggyőzték róla, hogy nem ismeretlen messzeségből érkezett, hanem valaki beöltözött a ruhájába.

Az otthoni karácsonyt viszont szereti, nagyon felszabadult, boldog – mondta az édesapja. „Ami a családban történik, ami az egyháznál történik, azt nagyon szereti. Ott nem fél, otthon érzi magát” – magyarázta. Elizeus levelet is írtak a testvérével az angyalnak: ő elmondta, mit kér, a testvére pedig leírta. Így várták a szentestét. 

Kapcsolódók

Kimaradt?