Százegy kisbaba egyszerre ünnepelte szülinapját

Sírva, kacagva, álomba ringatva, vagy nagyon is éberen fürkészve a világot, totyogva, ölben, babahordozóban érkeztek az apróságok a Marosszentgyörgyön működő Zygota Maros Meddőségi Klinikára kedden, hogy együtt ünnepeljék világrajöttüket az ott dolgozó orvosokkal, szakápolókkal.

Az Uniós átlagnál sikeresebb a klinika

Az eddigi beavatkozások eredményeként 115 kisbaba született a klinikán és további 101 kismama várja áldott állapotban gyereke megszületését. A beavatkozást igénylő párok száma 1261. A mérleg 35 százalékos sikert jelez, valamivel jobbat, mint az Európai Uniós átlag, ami mindössze 28 százalékos.

Minderről dr. Nagy Barna szülész-nőgyógyász főorvos, klinikavezető tájékoztatta az újságírókat, aki arról is beszámolt, hogy valamennyi gyerek egészséges, jól fejlődik.

A különbség az itt megfogant és a természetes körülmények között fogant gyerekek között talán annyi csupán, hogy ezekért a kisbabákért nagyobb erőfeszítést tettek a szülők és orvosok egyaránt, több áldozatot hoztak, nagyobb volt az odafigyelés és a bevatkozás.

Hogy manapság miért van egyre nagyobb szükség a mesterséges fogantatásra, Nagy Barna elmondta, sokat változott napjainkra a lakosság életmódja, több a stresszfaktor, a fiatal családok sem akarnak azonnal gyereket, előbb karriert építenek, utaznak, vagyont gyűjtenek, ugyanakkor sokkal több a civilizációs betegség, vagy rendellenesség is, ami szintén gátolja a természetes fogantatást.

Egyre több lehetőség segít

A meddőséget kezelő klinika lehetőségei egyre bővülnek, ami a modern technikákat illeti – számolt be dr. Cărstea Bogdan biológus, aki azokról a legújabb módszerekről, programokról beszélt, amelyek még valószínűbbé teszik a mesterséges megtermékenyítést. Például az egyik program lefényképezi az embriót és kiválasztja a legéletképesebbet, míg egy másik lehetőség megállapítja, hogy a kismamaságra vállalkozó nő szervezete mikor a legfelkészültebb a beavatkozásra.

A klinika klienseinek zömét Maros megyeiek és a környező megyékből érkezők teszik ki, de szép számban kérik a beavatkozást az ország távolabbi részeiből is. Hasonló klinika működik Romániában többek közt Nagyszebenben, Kolozsváron, Temesváron, Brassóban, Bukarestben is.

A jelenlevő kisbabák szülei közül többen is elégedettségüknek adtak hangot. Vannak, akik első, itt fogant gyerekük után, máris a második születésére várnak. A legtöbben a klinika munkatársait, azok szakmai felkészültségét, emberi hozzáállását méltatták, azt, hogy itt ugyanazt megkapták, amihez külföldön sokkal drágábban lehet hozzájutni. „Az orvosok, az ápolók kitűnőek, emberi módon viszonyulnak hozzánk, a legnagyobb komolysággal végzik a beavatkozást és a sikernek velünk együtt örülnek” – mondták az édesanyák.

Kapcsolódók

Kimaradt?