Sikertörténet is van Romániában: a lombikbébiprogram

Hamarosan eléri a százat azoknak a gyerekeknek a száma, akik a marosszentgyörgyi meddőségi klinika lombikbébiprogramjának köszönhetően jöttek világra. A 98 újszülött mellett még 50 terhes kismama várja, hogy megszülessen a kisbabája.

Nagy Barna szülész-nőgyógyász, a Marosszentgyörgyön működő meddőséget kezelő klinika orvos-igazgatója és Bogdan Cârstea embriológus, szülész-nőgyógyász szerint sokkal több mesterséges megtermékenyítésre lenne szükség Romániában, mint amennyit végeznek. A statisztikai adatok szerint ugyanis minden hatodik házaspár meddőségi nehézséggel küzd és természetes módon nem lehet gyereke. Ezért évente nem kevesebb, mint tízezer beültetésre lenne szükség ahhoz, hogy valamennyi, gyerekre vágyó párnak teljesülhessen az álma.

Marosszentgyörgyön 2011 óta háromszáznál is több párnak segítettek a szakorvosok abban, hogy gyerekük legyen. A megtermékenyítések sikere 35 százalékos, ami megegyezik a neves európai klinikákon elért eredményekkel – számolt be a két orvos, aki azt is elmondta, hogy genetikai vizsgálatokat is végeznek, a legkorszerűbb technikai megoldásokat használják.

A sikeres megtermékenyítések eredményeként három párnak születtek hármas ikrei, nyolc párnak ikerpára.

Annak ellenére, hogy a Marosvásárhelyhez közeli szakklinikán ilyen sikerrel végzik a mesterséges megtermékenyítést, nagyon sokan még mindig a drágább, külföldi beavatkozást választják. Ez Bogdan Cârstea szerint a tájékozatlansággal magyarázható, azzal, hogy nem tudnak elegen erről a lehetőségről, amely olcsóbb és könnyebben elérhető, mint a más hasonló európai központok programja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?