Csodababák, boldog szülők az erdélyi Meddőségi Központban

Fennállásának két éves évfordulóját ünnepelte Marosszentgyörgyön a Meddőségi Központ. Az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón részt vett néhány anyuka, apuka és kisbabáik.

Nagy Barna és Cărstea Bogdan szülész-nőgyógyász, illetve a velük dolgozó csapat többi tagja is jelen volt a sajtótájékoztatón, ahol elmondták, elégedettek ennek a két évnek a tevékenységével és eredményeivel. Több mint 200 párnak próbáltak segíteni abban, hogy saját gyerekük legyen, 57 gyerek született és további 60 fog megszületni az idén. Ami azt jelenti, hogy egyre többen tudnak erről a lehetőségről, egyre többen fordulnak a központhoz. A kliensek többsége Erdélyből érkezett, de a távolabbi megyéken túl volt már amerikai, ausztráliai, spanyolországi és skóciai kliens is.

A legidősebb hölgy, aki gyereket szeretett volna vállalni, 49 éves volt, és akinél sikerült is a megtermékenyítés az 40 éves. A sikeres beavatkozások aránya 37 százalékos. Valamennyi gyerek egészséges. A beavatkozást követően három hónapig kísérik figyelemmel a kismamát és magzatát, azt követően pedig bármely nőgyógyász végezheti a rendszeres ellenőrzéseket.

A jövővel kapcsolatosan a klinika vezetői elmondták, egyelőre ezt a színvonalat szeretnék tartani. A központ fél évvel ezelőtt pályázatot nyújtott be az országosan meghirdetett programba, de az egészségbiztosítói pénztár nem szán pénzt ilyen jellegű bevatkozásokra.

Egy párnak több embriója is lehet, amelyeket lefagyasztanak és amennyiben igényli, néhány, egy-két-három év múlva újabb beültetést végeznek, amely egyszerűbb és kevésbé költséges az elsőnél. Az európai törvények szerint a lefagyasztott embriókat 10 évig tartják, bár biológiailag lehetséges tovább is, ám nem szeretnék meghaladni egy generáció időintervallumát. 

Kimaradt?