Iskolai ámokfutók, tizenéves gyilkosok

Az utóbbi időkben megszaporodtak az iskolákban, nyilvános helyeken – például bevásárlóközpontban, mozikban – elkövetett ámokfutások száma. A merénylők – többnyire fiatalok – ártatlan emberek életét oltják ki, mindenféle ok vagy magyarázat nélkül.

A legutóbb, az egyesült államokbeli Connecticut állambeli Newton egyik iskolájában elkövetett, 27 személy életét kioltó vérengzés a második legsúlyosabb eset volt a 2007-ben, egy virginiai műszaki egyetemen elkövetett mészárlás után: akkor 32 személy halt meg.
Az egyesült államokbeli iskolák elleni támadásokban több mint száz tanuló, diák és tanár veszítette életét.

Tizenéves gyilkosok

A Mississippi állambeli Pearlben egy 16 éves fiatal, Luke Wooddham tüzet nyitott egy iskola osztálytermeiben. Két tanulót ült meg, hatot megsebesített. Ezt követően megölte anyját is. A merénylőt elfogták, jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Még ugyanebben az esztendőben, december 1-jén az alig 14 esztendős Michale Carneal a Kentucky állambeli Paducahban követett el hasonló merényletet: az iskolájában tartott mise alkalmával kezdett lövöldözni. Három kisdiákot megölt, ötöt megsebesített. Akárcsak Wooddhamet, őt is életfogytiglanira ítélték.dec17 foto-1-Kinkel

A következő őrült merénylet színhelye az Arkansas állambeli Jonesboro volt. Itt két tanuló, a 11 éves Andrew Golden és 13 éves Mitchell Johnson agyafúrt módon lőtt rá társaira: a merénylet előtt meghúzták a tüzet jelző szirénát, majd kaszabolni kezdték az osztálytermekből kirohanó iskolásokat. Négy kisdiákkal és egy tanárral végeztek. A két gyilkos 21 éve koráig marad börtönben.

A következő eszement gyilkosságot az Oregon állambeli Springfeldben követték el. A mindössze 15 éves Kip Kinkel két kollégáját lőtte le, 25 diákot megsebesített, majd végzett szüleivel is. Büntetése még enyhének is mondható, hiszen 12 évet kapott a gyilkosságsorozatért.

Két tizenéves diák – a 18 esztendős Eric Harris és a 17 éves Dylan Klebold 12 – diákkal és egy tanárral végzett, majd mindketten öngyilkosok lettek. A gyilkosság színhelye: a Colorado állambeli Littleton városának Colombine líceuma.

Alig négy hónappal később a Kalifornia állambeli Los Angeles került sor újabb szörnyűséges gyilkosságra. Buford O. Farrow a zsidó közösség egyik óvodájában nyitott tüzet, három kisgyermeket és két felnőttet megölve. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Két évvel később, 2001. május 5-én ugyancsak Kaliforniában, Santee városában gyilkolt egy ámokfutó. A 15 esztendős Charles Andrew „Andy" Williams két kollégáját lőtte le, 13 más személyt sebesítette meg. Ötven évre ítélték.dec17 foto-2-amish

Három személyt – közöttük két tanárját – ölte meg, mielőbb önmagával is végzett volna az Arizona állambeli Tucsonban Robert S. Flores, akit az dühített fel, hogy nem ment át a vizsgáján.

Jeffrey Weise 2005. március 21-én két helyen is gyilkolt. Először végzett nagyapjával, a helyi rendőrség tizedesével és annak barátnőjével. Ezt követően nagyapja rendőrautójába ülve a Red Lake Senior School épületéjhez hajtott, ahol a campusban kilenc személyt terített le, hetet pedig súlyosan megsebesített, mígnem önmagával is végzett.

Újabb iskolai gyilkosság történt 2006. október 2-án, Pennsylvaniában. Az állam Nickel Mines nevű városában Charles Carl Roberts, az amish közösség egyik tanintézetében öt, hat és tizenhárom év közötti kislányt ölt meg, ötöt megsebesítve. A merénylő önmagával is végzett.

A legsúlyosabb

Az iskolákban elkövetett ámokfutások közül a legsúlyosabb 2007. április 16-án történt. A Virginia állambeli Blacksburg műszaki egyetemének campusán Sheung-Hui Cho, két merénylet során 32 ember életét oltotta ki, további 17-et megsebesített. A gyilkosság féltékenységgel kezdődött: Sheung-Hui Cho agyonlőtte barátnőjét, majd, miután a szomszéd szobában lakó fiú bement megnézni, hogy mi történt, vele is végzett.

A helyszínre érkező rendőrök úgy vélték, ezzel véget ért a gyilkosság és nem zárták le a campust. A merénylő azonban folytatta akcióját, immár a Norris Halli tantermeknél: sorra benyitott a termekbe és kérdezés nélkül lőtt. Az első tanteremben falhoz állította a diákokat és közvetlen közelről végzett velük. A merényletnek román áldozata is volt: Liviu Librescu professzor a folyosóra.dec17 foto-3-Sheung

Kinézve meglátta a fegyverest. Intett a diákjainak másszanak ki az ablakon, ő addig tartotta az ajtót. Neki már nem volt ideje menekülni, Cho szíven lőtte, majd maga is öngyilkos lett.

A Lousiana állambeli Batton Rouge-ban nő volt a merénylő. A 23 éves Latina Williams 2007. április 16-án a Műszaki Egyetemen revolverrel végzett két iskolatársával, majd önmagát is főbe lőtte.

Egy évvel később az Észak-Illionisban lőtte le több iskolatársát a Northern Illionis Egyetemen Steven Kazmierczak. Öt ember megölt, 21-et megsebesített – majd önmagával is végzett.

Gyilkos tanárok

Biológiai tanárnő ölte meg főnökét és két kollégáját az Alabama állambeli Huntsville-ban. A tanárnő haragját az váltotta ki, hogy elveszítette állását. Letartóztatásakor zavartan közölte: áldozatai valójában életben vannak, a lövöldözésre pedig nem is került sor.

Három diákot ölt meg, kettőt megsebesített az Ohio állambeli Chardonban a 17 éves Thomas „TJ" Lane, aki tettét követően megpróbált elmenekülni. Egy tanárja azonban üldözőbe vette, mígnem a rendőröknek sikerült a merénylőt letartóztatniuk.dec17 foto-4-liviu-librescu

Ugyancsak tanár gyilkot Floridában: Jacksonville Püspöki Iskolában egy ugyancsak állását elveszítő professzor gitárhuzatban álcázott puskájával lelőtte az intézet igazgatónőjét, majd maga is öngyilkos lett.

Alig egy hónappal későbben a kaliforniai Oakland Katolikus Egyetemén egy negyven éves férfi tüzet nyitott az intézet épületében. Heten meghaltak, hárman megsebesültek. A gyilkost a rendőrségnek a tett színhelyétől csak több kilométernyire sikerült feltartóztatnia.

Iskolai vérengzések európai krónikája

2002. április 26, Németország, Erfurt – 17 halott
A Gutenberg Gimnázium volt tanulója, a 19 éves Robert Steinhäuser az írásbeli érettségik utolsó napján két fegyverrel érkezett az iskolába, amelyeket egy sporttáskába rejtett. Az iskola egyik férfimosdójában fekete nindzsa-jelmezbe öltözött, majd elindult és a folyósokon, illetve egymás után a tantermekbe benyitva sorra lelőtte a tanárokat, valamint két diákot. Nem sokkal később ő is öngyilkos lett.

2007. november 7. Finnország, Tuusla – 9 halott
Amikor a Jokela Gimnázium 18 éves tanulója, Pekka-Eric Auvinen lövöldözni kezdett iskolájában, az iskola igazgatónője megpróbálta a diákokat biztonságba helyezni és a fiúval beszélni. Auvinnen hét golyóval ölte meg. Lelőtte azt az iskolai alkalmazottat is, aki a sebesült diákokon akart segíteni. Ezután sorra berontott a termekbe, 40 percig tartó ámokfutása közben még 6 embert lelőtt. A rémálomnak akkor lett vége, maikor saját magát is fejbe lőtte. Példaképként emlegette a Columbine lövöldözőit, de Hitlert és Sztálint is.

2008. szeptember 23., Finnország, Kauhajoki – 11 halott
Matti Juhani Saari, a Seinäjoki Egyetem 22 éves hallgatója símaszkban, Molotov-koktélokkal és egy félautomata pisztollyal érkezett meg az egyetemre. Lövöldözése során 10 diákkal végzett, majd fejbe lőtte magát, az eset után nem sokkal egy közeli kórházban belehalt sérüléseibe.

2009. március 11., Németország, Winnenden – 16 halott
A 17 éves Tim Kretschner, az Albertville-Realschule volt diákja reggel fél kilenckor egy 9 mm-es Berettával rontott be az iskolába és villámgyorsan lelőtt 9 diákot, valamint egy tanárnőt. Az iskolából menekülve egy gondnokkal és még két tanárnővel végzett. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért követte el a gyilkosságokat, azt felelte: „Mert vicces".

2009. november 26., Magyarország, Pécs – 1 halott
A 23 éves G. Ákos a pécsi egyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő. Az első vizsgálatok szerint a hallgató látens skizofrén, és állapota aznap szaknyelven fogalmazva „aktív fázisba" érkezett, ez okozhatta antiszociális viselkedését. már azelőtt is járt pszichiáterhez, hogy megkapta a fegyverviselési engedélyt.dec17 foto-5-G.-Akos

A diák aznap elkésett az óráról, ezért úgy érezte, társai rossz szemmel néznek rá. Ekkor még nem volt megtöltve a nála lévő fegyver, "az incidens" után határozta el, hogy megtölti azt. Kiment a mellékhelyiségbe, megtöltötte a fegyvert, majd visszatért a terembe és lövéseket adott le. A vérvétel kimutatta, hogy a lövöldözés napján nyugtatót, előző nap pedig antidepresszánsokat vett be. G. Ákost elfogták, jelenleg elmeorvosi kivizsgálása zajlik.

Kimaradt?