Tervezet: szabadnap járna a hétvégére eső ünnepnapok helyett

A módosítást PNL-s és PSD-s képviselők nyújtották be, köztük a két frakcióvezetővel.

Úgy osztogatják a kormánypártok az adókedvezményeket, az állami támogatásokat és a szabadnapokat, mintha nem egy súlyos gazdasági válság, hanem egy prosperáló időszak kellős közepén lennénk. Egy friss törvénymódosítási tervezet értelmében a munkavállalók szabadnapokat kapnának azon hivatalos munkaszüneti napok kompenzációjaként, melyek hétvégére esnek.Illusztráció: Pixabay/MaeM

A tervezetet 28 kormánypárti képviselő nyújtotta be, köztük a PNL- és a PSD frakcióvezetői, Gabriel Andronache és Alfred Simonis. A beadvánnyal a kezdeményezők a Munkatörvénykönyvet módosítanák. „A cél az, hogy a hivatalos munkaszüneti napok ne függjenek a véletlentől naptári szempontból, hanem az állampolgároknak minden évben legyen részük a szabadnapokban” – olvasható a tervezetben. Példaként azt hozzák fel, hogy a 15 hivatalos munkaszüneti napból idén csak 9-et élvezhetnek a dolgozók, mivel a többi hétvégére esik.

A kezdeményezők azt a valótlan információt is belefoglalták a beadványukba, mely szerint Európában nálunk a legkisebb a szabadnapok száma, „szemben a spanyolokkal, akik 37 állami szabadnapnak örvendhetnek”. A hivatalos állami ünnepeket nyilvántartó publicholidays.eu portál információi szerint mindkét állítás teljesen légből kapott. Egy sor európai államban kevesebb szabadnap van, mint Romániában: Magyarországon 11, Belgiumban 10, Csehországban 14, Ausztriában 14, Franciaországban 14 stb. Spanyolországban 9 az egész országban érvényes ünnepnapok száma, amihez hozzáadódnak regionálisak, de átlagban nincs több 15-nél.

Mindennek fényében teljesen értelmét veszti az indoklás, mely szerint „ez a szabályozás úgy értelmezhető, mint az európai unós munkavállalók hasonló helyzeteihez való igazodás”. A kérdés csak az, hogy a kezdeményezők csupán tájékozatlanok avagy tudatosan próbálják meg félrevezetni a kollégáikat valótlan információkkal.

Az sem egyértelmű, hogy a PNL-s és a PSD-s képviselők húsvét és pünkösd első napját is kompenzálnák-e szabadnapokkal, mivel azok értelemszerűen minden évben vasárnapra esnek.

A dolgozók, érthető módon, lelkesednének egy ilyen szabályozásért, az üzleti világban azonban, ugyancsak érthető módon, minden bizonnyal kiverné a biztosítékot. Mivel kevesebb munka kisebb termelést jelent, egy szabadnap sok százmillió eurós veszteséget jelent az ország gazdasága számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?