Szépen nőttek a bérek a járvány alatt is egyes erdélyi megyékben

Kolozs, Temes és Szeben jócskán rávertek Bukarestre az elmúlt két évben.

Kolozsban és Temesben is 22 százalékkal nőttek a fizetések 2019 júliusa és 2022 júliusa között. Előbbiben 4 277 lej volt a nettó átlagbér a nyár közepén, utóbbiban 3 798. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a második legnagyobb arányú, átlagban 18 százalékos bérfejlesztésre Szeben és Konstanca megyékben került sor.

Figyelembe véve, hogy a szóban forgó időszakban járvány és gazdasági válság volt, tekintélyes arányban nőttek a munkavállalói jövedelmek Biharban (17 százalék), Marosban (16), Fehérben (15) és Brassóban (14) is.

Bukarestben 15 százalékos volt a növekedés, az átlagbér tekintetében azonban a főváros még mindig messze kimagaslik a mezőnyből, 4 640 lejjel. A nettó átlagfizetés csak  Bukarestben és Kolozsban haladja meg a 4 ezer lejt. A harmadik Temes, 3 798 lejjel. A legszerényebb növekedésre három erdélyi megyében került sor: Kovásznában és Krassó-Szörényben 4, míg Szilágyban 3 százalékkal kerestek többet a munkavállalók idén júliusban, mint két évvel korábban. Az átlagfizetés jelenleg mindháromban 2 700 lej körül  van.

Egyetlen olyan megye van, Dâmbovița, ahol csökkentek a keresetek a vizsgált időszakban. 2019 júliusában még 2 780  lej volt az átlagbér a havasalföldi megyében, idén nyáron azonban már csak 2 730, mintegy 2 százalékkal kevesebb.

A szakemberek szerint a bérezésnek a járvány alatti alakulása jól tükrözi egy adott régió gazdasági állapotát. A gazdasági növekedés nagyrészt azokba a megyékbe koncentrálódik, ahol számottevő mértékben nőttek a bérek az elmúlt két évben. Figyelembe véve az inflációt, a többiben a legjobb esetben is csak stagnált a gazdaság, egyes helyeken pedig visszaesett a teljesítménye.

Kapcsolódók

Kimaradt?