Papíron 30 százalékot is meghaladó mértékben nőttek a bérek egyes ágazatokban

A statisztikusok szerint a hazai munkavállalók tömegeinek a koronavírus-járvány elhozta a tejjel-mézzel folyó Kánaánt.

Elképesztő mértékben nőttek a bérek a koronavírus-járvány idején több ágazatban is, legalábbis ha hinni lehet a hivatalos adatoknak. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerint a gépjárműgyártásban dolgozók nettó átlagkeresete 3 833 lej volt idén áprilisban, 43,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ha figyelembe vesszük az inflációt, akkor reálértékben 38,5 százalékkal nőttek a bérek.

Ez hihetetlen léptékű bérfejlesztést feltételez, főleg, ha figyelembe vesszük az elmúlt egy év gazdasági történéseit. Az ágazati szakemberek véleménye szerint a statisztikai adatok nincsenek köszönőviszonyban a valósággal.

„Biztosan hibásak az adatok. Az autógyártásban maximum 5-6 százalékkal nőttek a fizetések, többel biztosan nem, főleg, hogy a járvány évében az ágazat árbevétele 15 százalékkal csökkent. Két hónapon át teljesen szünetelt a termelés, egyes időszakokban pedig 60-70 százalékos kapacitással dolgoztunk, nem állt módodban, hogy 40 százalékkal emeld a fizetéseket” – nyilatkozta Adrian Sandu, a Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) az elnöke.

Annak, hogy az adatok erősen megkérdőjelezhetőek, maguk a statisztikusok is tudatában vannak. „A problémát az okozta, hogy nehezen lehetett hozzájutni a könyvelési dokumentumokhoz, mivel sok gazdasági egységet hirtelen bezártak, ezek a dokumentumok nem készültek el időben, (…) egyes cégek ideiglenesen felfüggesztették, mások pedig végleg beszüntették a tevékenységüket” – olvasható az INS által az áprilisi adatokhoz fűzött módszertani magyarázatokban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Leginkább az torzítja az adatokat, hogy 2020 áprilisában körülbelül 1,5 millió munkavállaló kényszerszabadságon volt, a jövedelme tehát alacsonyabb volt, mint normális esetben, így a viszonyítási alap nem reális. A statisztikusok szerint 2020 és 2021 áprilisa között a bútoriparban 41,9, az erdőgazdálkodásban 39,7, a cipőgyártásban pedig 38,3 százalékkal nőttek a nettó fizetések.

A két legkirívóbb példa a vendéglátóiparé és a rendezvényszervezésé. Előbbiben, a hivatalos adatok szerint 33,6, utóbbiban 24 százalékkal kerestek többet az alkalmazottak áprilisban, mint egy évvel korábban. Ez pusztán statisztikai értelemben igaz lehet, lényegében azonban teljes képtelenség, tavaly áprilisban ugyanis tetszhalott állapotban volt mindkét ágazat, idén áprilisban pedig épp hogy éledeztek.

Az országos nettó átlagbér 3 561 lej volt áprilisban. Ez elméletileg 11,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket, azonban a fentebb vázolt jelenség miatt a valós növekedés lényegesen kisebb volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?