Történelmi csúcson van a közalkalmazottak bérezésére kifizetett pénzösszeg

Tíz év alatt az állami alkalmazottak béralapja közel háromszorosára nőtt.

Minden korábbinál nagyobb összeget, 55,7 milliárd lejt költöttünk 2021 első félévében a közalkalmazottak bérezésére. Ez 4,5 százalékkal több annál, amennyi tavaly ment el erre a célra.

A Pénzügyminisztérium adatai azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedben szédületes iramban nőtt az állami alkalmazottak béralapja. 2012 első félévében mindössze 19,5 milliárd lejt vittek el a költségvetésből a közalkalmazotti bérek. 2015-ben már 25,1 milliárdjába került az államnak, hogy fizesse a szolgálatában állókat, 2018-ban pedig 41,3 milliárdba.

Tíz év alatt tehát 185 százalékkal nőtt a közalkalmazotti fizetésekre fordított pénzösszeg. 2012-ben körülbelül 1,19 millió romániai dolgozónak volt a munkaadója az állam, míg jelenleg 1,2 millióan vannak. Tíz év alatt nem minimális mértékben változott tehát a közalkalmazottak száma, ami azt jelenti, hogy a béralap növekedése szinte kizárólag a bérfejlesztés következménye. Ez 45 százalékponttal haladta meg az országos nettó átlagbér növekedését, ami 140 százalékos volt a szóban forgó időszakban.

Azt, hogy mennyire elszaladt a csikó a közalkalmazotti bérek tekintetében, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2012-ben ezek a bruttó hazai termék (GDP) 3,3 százalékát tették ki. 2017-ben még mindig csak a GDP 3,9 százalékát költötte az állam a közalkalmazottak fizetésére, idén azonban már a 4,9 százalékát.

A bérköltségek alakulásában mutatkozik azért egy pozitívum is. 2019-ben az állami alkalmazottak fizetése 30,3 százalékos tételt jelentett a központi költségvetésben, ami az idei első félévben 26,5 százalékra csökkent. Ugyanakkor összehasonlítva 2012-vel, a jelenlegi arány roppant magas, akkor ugyanis a költségvetésnek csak 19,6 százalékát költöttük fizetésekre.

A legjobban fizetett közalkalmazottak a közigazgatásban dolgozók, akiknek a létszáma meghaladja a 200 ezret. Az ő nettó átlagkeresetük májusban több mint 5 ezer lej volt. Ez 22 százalékkal volt magasabb az egészségügyi dolgozók- és 40 százalékkal a tanügyisek átlagfizetésénél, míg az ipari átlagkeresetet 60 százalékkal haladta meg.

A közigazgatás kiemelkedő bérezésének a magyarázata az, hogy a fizetések megállapítása, bizonyos, törvényileg szabályozott keretek között, az önkormányzatok hatásköre.

Kapcsolódók

Kimaradt?