banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Fejetlen átszervezés? Már négy menesztett középvezető nyert pert a Pénzügyminisztérium ellen

A kormányfő átszervezést, a vezetői állások számának csökkentését kéri a miniszterektől. Csak nehogy a Cîțu stílusában járjanak el.

A vezető beosztású munkatársak – elsősorban a vezérigazgatók – számának csökkentésére biztatja Florin Cîțu a minisztereket. „Egyelőre bátorítom őket, később majd kérni fogom tőlük, hogy végezzék el az átszervezést, másként ugyanis nem lehet csökkenteni a kiadásokat” – nyilatkozta kedden a kormányfő.

Florin Cîțu saját magát állítja követendő példaként a miniszterei elé: „Tavaly, a Pénzügyminisztériumban sikerült megvalósítanom az átszervezést, csökkentettem a vezérigazgatók számát, ami megtakarítást eredményezett a költségvetés számára, a minisztérium pedig nagyon jól működött, több pénzt hajtott be, mint korábban”.

A miniszterelnök elfelejtette megemlíteni azt a nem éppen mellékes körülményt, hogy az elmozdított vezetők közül sokan beperelték a minisztériumot, s valamennyi eddig megszületett ítélet elmarasztalta a tárcát – emlékeztet a román sajtó.

Elsőként Ciprin Badea, a Pénzügyminisztérium jogi igazgatóságának menesztett vezetője perelte be az akkor még Cîțu vezette intézményt, s alapfokon és másodfokon is nyert. Valentin Mavrodin, az államkincstári vezérigazgatóság első embere is perre vitte a dolgot, s alapfokon igazat is adott neki a bíróság. Utóbb úgy döntött, hogy a minisztérium helyett inkább a versenyszférában kíván dolgozni, ezért a másodfokú perre nem került sor.

Alina Petre az első fokon elvesztette a pert, amit a Pénzügyminisztérium sietett világgá kürtölni. Arról már mélyen hallgatott az intézmény, hogy a felperes fellebbezett, s másodfokon nyert is. Alina Petre jelképes, 1 lejes erkölcsi kártérítést is kapott mind a kormány, mint a Pénzügyminisztérium részéről, amiért menesztették.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Legutóbb Mihai Diaconu volt helyettes vezérigazgató ment perre a minisztériummal. Természetesen ő is nyert, s az ítélet értelmében nem csupán vissza kellett helyezni a korábban elfoglalt funkcióba, de ki kellett neki fizetni visszamenőleg azt a pénzt, amit megkeresett volna, ha nem rúgják ki, továbbá az arra kiszámolt kamatot.

A bíróság minden alkalommal megállapította, hogy a Pénzügyminisztérium több eljárási hibát elkövetett az intézményi átszervezés során, illetve nem tartott be törvény által előírt határidőket. Folyamatban vannak még leváltott vezetők által indított perek, ítéletek azonban egyelőre nem születtek.

Egyébként indokolt Cîțunak az az elvárása, hogy csökkentsék a minisztériumok hivatali apparátusát, mivel egyes intézményekben most többen dolgoznak, mint az előző kormányok alatt.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?