„Karcsúsítás” a kormányban: egy államtitkár helyett 9-et alkalmaztak a szállítási minisztériumban

A jelenlegi, USR-Plus-os szakminiszternek tízszer annyi munkatársa van, mint PNL-s elődjének – hívta fel a figyelmet a bukaresti sajtó.

A miniszterelnök a közelmúltban kijelentette, nem halogatható tovább az állami szektor reformja. A kormány egyes tagjai komolyan is veszik, amit Florin Cîțu mondott, hogy a túlburjánzó tisztviselői apparátus megnyirbálásával csökkentsék az államháztartás kiadásait, s teszik ezt főleg a hangzatos nyilatkozatok szintjén. Ha a saját minisztériumukról van szó, már lényegesen elnézőbbek, sőt egyenesen nagyvonalúak.Drulă nem kispályás, kilenc államtitkárnál kevesebbel nem éri be / Fotó: Agerpres

Tavaly, Lucian Bode idejében a Szállítási és Infrastruktúraügyi Minisztériumban egyetlen államtitkár dolgozott, a miniszternek pedig egy kabinetfőnöke és egy tanácsadója volt. Az USR-Plus-os Cătălin Drulă, bár a fővárosi metrót működtető Metrorex vállalat személyzeti állományát túlméretezettnek találja, abban nem látott kivetni valót, hogy a minisztériumban új munkatársak garmadáját alkalmazza.

A miniszter keze alatt jelenleg 9 államtitkár dolgozik, kilencszer annyi, mint néhány hónappal korábban, annak ellenére, hogy a szóban forgó időszakban az intézmény hatás- és feladatköre nem változott. Drulă a tanácsadók tekintetében sem olyan szerény, mint elődje volt, ilyen munkakörben hat munkatársa van.

Tanácsadót a tanácsadónak is!

Az, hogy a miniszterség lényegében politikai, s nem szakmai funkció, hallgatólagosan elfogadott tény, az államtitkárok esetében azonban jogos elvárás, hogy szakértői legyenek az adott tevékenységi területnek. Az MTI esetében ez kétségesnek tűnik, mivel az államtitkárok zöme tanácsadók tömkelegével vette magát körül. Az intézmény bér jellegű kiadásait tartalmazó kimutatásban 7-es számmal szereplő államtitkárnak kabinetfőnöke és hét tanácsadója van, 8-a sorszámú kollégája azonban még rajta is túltesz, kilenc tanácsadó segíti a munkáját.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Arra a munkára, amit Lucian Bode idejében négy személy végzett (miniszter, államtitkár, kabinetfőnök, tanácsadó), most több mint tízszer annyi ember van: egy miniszter, 9 államtitkár, 30-nál több tanácsadó, valamint kabinetfőnökök és titkárok.  

Bode alatt a miniszternek és közvetlen munkatársainak a havi juttatásai nem haladták meg a nettó 26 ezer lejt, míg jelenleg csak az államtitkárok fizetése összesen 68 250 lejt tesz ki. Az államtitkárok munkatársai is tekintélyes összeggel járulnak hozzá a béralaphoz, a 8-as számú közvetlen kollégái például 18 471 lejjel. Ez utóbbinak 9 734 lej a nettó bére, vagyis Drulă egyetlen államtitkára a kilenc közül, a kabinetjével egyetemben nagyobb összeggel terheli meg a minisztérium költségvetését, mint amennyit a korábbi miniszter és annak közvetlen munkatársai kerestek.

Kapcsolódók

Kimaradt?