Patthelyzet az észak-erdélyi autópályán: nem hajlandó aláírni a szerződést a tender nyertese

Már novemberben megköthették volna a szerződést a Bihar-Bisztraterebes sztrádaszakaszra, de a mai napig nem került rá sor.

Továbbra sincs kivitelezője az észak-erdélyi autópálya Bihar és Bisztraterebes közti szakaszának. A 20 éve épülő pályaszakasz befejezésére kiírt közbeszerzési eljárást tavaly júniusban a nagyváradi Precon Transilvania és a galaci Citadina 98 alkotta társulás nyerte meg.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

Az eredmény ellen két pályázó is óvást nyújtott be, azonban azokat az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) elutasította. Ezt követően az egyik vesztes pályázó, a Strabag bírósághoz fordult, azonban novemberben a Bukaresti Táblabíróság helyben hagyta a CNSC döntését.

A bírósági ítélet kihirdetése után alá lehetett volna írni a kivitelezési szerződést, azonban erre a mai napig nem került sor.

„Kafkai helyzetben vagyunk. (…) Nem lehet ilyet csinálni. Már több mint két éve egy macska-egér játékot játszunk” – jelentette ki Sorin Grindeanu tárcavezető. Állítása szerint a nyertes pályázó azért nem hajlandó aláírni a szerződést, mert attól tart, hogy akkor elveszítene folyamatban levő, a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) ellen indított pereket.

„A miniszter úr félre lett tájékoztatva, a dolgok pont fordítva állnak, a CNAIR nem hajlandó aláírni a szerződést a versenytárgyalás győztesével” – nyilatkozta a Bihoreanul napilapnak Beniamin Rus, annak a cégcsoportnak a tulajdonosa, melyhez a Precon Transilvania is tartozik.

Beniamin Rus egy sikeres, ám kétes hírű váradi nagyvállalkozó, akinek a cégeit a CNAIR három évre eltiltotta az útépítési tendereken való részvételtől, mert éveken át blokkolták a Bihar-Bisztraterebes sztrádaszakasz építését. A Selina cégcsoport korábban 326 millió lejért vállalta el a 420 millió lejre becsült beruházás kivitelezését, majd a szerződés aláírást követően az összeg megemelését kérték. A CNAIR végül 2022-ben bontotta fel a szerződést, mivel a kivitelező nem volt hajlandó dolgozni.

Rus úgy játszotta ki a kitiltást, hogy egy olyan céggel nevezett be az új tenderre, aminek formálisan nem ő a tulajdonosa, azonban Biharban köztudott, hogy a névleges tulajdonos csak egy stróman.

A Precon Transilvania és a Citadina 98 785,21 millió lejért vállalta el a 28,55 kilométeres útszakasz befejezését. A beruházás értékét előzetesen 877 millió lejre becsülték. A 20 évvel ezelőtt, még a Bechtel által megkezdett sztrádaszakaszon 24 hónap alatt kellene végezni a munkálatokkal. Ennek azonban a szerződés aláírása volna az előfeltétele.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?