Nesze semmi, fogd meg jól! – Gyerekenként tíz lejt hoz a konyhára a családi adókedvezmény

Gyerekenként száz lejes adókedvezményben részesülnek a családok idén januártól. A tavaly elfogadott kormányrendelet értelmében az adóalapot csökkentik minden tanintézetbe beíratott gyerek után 100 lejjel, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy az alkalmazott 10 lejjel visz többet haza, hívta fel a figyelmet a Maszol kérdésére Debreczeni László.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő megkeresésünkre elmondta, a tavaly nyáron megjelent 16-os számú kormányrendelet úgy rendelkezik, minden tanintézetbe – bölcsődébe, óvodába, iskolába – járó, 18 év alatti gyerek után az egyik szülő igényelheti a száz lejes adóalap-csökkentést. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha száz lejjel csökken az adóalap, ennyivel kisebb összegből vonják le a 10 százalékos személyi jövedelemadót, tehát minden gyerek után 10 lej marad pluszba a családoknál.

A kis jövedelműek számára eddig is létezett személyi adókedvezmény, az kisebb módosítással továbbra is érvényben van, mutatott rá Debreczeni László. Felidézte, a tavaly még az 1950 és 3600 lej közötti bruttó fizetés esetén egy algoritmus alapján csökkent az adózási alap, ennek mértéke az adott intervallumban a bér mértékétől és a család eltartásában levő kiskorúak számától függött, viszont négynél több gyerek esetén a csökkenés ugyanaz maradt.

Fotó: Kovács Zsolt

Az algoritmus alapján a legnagyobb kedvezmény – 1310 lej – a legalacsonyabb jövedelem, valamint a négy vagy ennél több kiskorú esetén járt, ami 131 lej többletet jelentett az alkalmazottnak. A megszabott legnagyobb értékű, vagyis a 3600 lejes bruttó fizetésből, ha nem volt a családban eltartott, 15 lejjel csökkentették az adóalapot, ami 1,5 lejjel növelte a nettó jövedelmet. Ezt a kedvezményt mind a két szülő megkapta. A rendszer továbbra is érvényben van, azzal a módosítással, hogy már a minimálbérhez kötik, vagyis az részesül személyi adókedvezményben, aki minimálbért vagy annál legtöbb 2000 lejjel keres többet. Jelenleg ez 3000 és 5000 lej közötti bruttó fizetést jelent, ez felett már nem jár a személyi adókedvezmény.

Idén két újabb kiegészítő kedvezmény lépett életbe, taglalta az adószakértő. Minden gyerek után a jövedelem mértékétől függetlenül csak az egyik szülőnek jár 100 lejes adókedvezmény, viszont csak abban az esetben, ha gyerek tanintézetbe – bölcsődébe, óvodába, iskolába – jár. Az adóalap csökkentés feltétele, hogy be kell nyújtani a munkaadónak az igazolást a tanintézetektől, ahová a gyerekek járnak, és egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot, hogy csak az egyik szülő igényli a kedvezményt. Ez esetben nem korlátozták a gyerekek számát, minden gyerek után számolják a 100 lejes adókedvezményt, nagycsaládosoknál akár le is nullázódhat az adóalap, ez korábban nem volt lehetséges.

Ezzel az a gond, hogy a szülők megrohamozzák a tanintézeteket igazolásért, hívta fel a figyelmet Debreczeni László. Javaslata szerint az lenne a megoldás, ha automatikusan kiállítanák a bizonylatokat, és az óvodapedagógusok, tanítók, osztályfőnökök hazaküldik azokat, így elkerülve, illetve megelőzve a szülők rohamát.

Szintén ettől az évtől lépett érvénybe, hogy a minimálbérből 450 lejjel csökkentik az adóalapot, minden a családban élő 26 évnél fiatalabb eltartott esetén, ha dolgozik, és havi bruttó 2000 lejnél kevesebbet keres. Ez a kedvezmény plusz 45 lejt jelent a kedvezményezettnek minden dolgozó, de keveset kereső fiatal után.

Az adókedvezményeket úgy alkalmazzák, hogy a bruttó fizetésből első lépésben leszámolják a 35 százalékos társadalombiztosítási járulékot, ezután vonják le az adókedvezményeket, és a maradékra vetik ki a 10 százalékos személyi jövedelemadót.

(Nyitókép: Gábos Albin)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?