Hivatalos: rendeletekkel irányíthat a kormány a parlamenti vakáció alatt

Kihirdette hétfőn Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely rendeletek kibocsátására hatalmazza fel a kormányt a parlamenti szünet idejére.

Amíg a törvényhozás szünetet tart, a kormány diktál | Fotó: gov.roA jogszabály szerint a kormány a következő területeken adhat ki rendeleteket az idei második parlamenti ülésszak vége és 2023 első ülésszakának kezdete között: pénzügy és gazdaság, fejlesztés, közigazgatás, közlekedés, belügy, egészségügy, sport, kultúra, környezetvédelem, európai beruházások és projektek, továbbá a törvényerejű jogszabályokban előírt határidők meghosszabbítása vagy módosítása.

A törvény azt is előírja, hogy a kormányrendeleteket a parlament elé kell terjeszteni jóváhagyásra, mielőtt a törvényhozás elkezdi a 2023. évi első rendes ülésszakát. A határidő elmulasztása a rendelet hatályvesztését vonja maga után.

A kormány a következő időszakban módosítaná egyebek mellett az adótörvénykönyvet, a romániai fejlesztési bankok létrehozását és működését szabályozó 2022/207-es törvényt, a szeizmikus kockázat mérsékléséről szóló 2022/212-es törvényt, testneveléssel és sporttal kapcsolatos jogszabályokat, valamint a kulturális projektek vissza nem térítendő finanszírozását szabályozó 1998/51-es sürgősségi kormányrendeletet.

Kapcsolódók

Kimaradt?